Неделя, Октомври 20, 2019

„Ще се търсят ли решения на проблема с непропорционалното финансиране на болничната и извънболничната помощ“, това попита доц. Джевдет Чакъров, депутат от ДПС, днес по време на парламентарния контрол. В отговор на това, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори, че са предприети нормативни промени, относно преодоляване на диспропорциите в потреблението.

Със Закона за бюджета на НЗОК през 2019 г. са предприети действия за увеличаване на финансовите средства, предвидени за здравноосигурителни плащания в извънболничната помощ. Така за първична медицинска помощ през настоящата 2019 г. са заложени със 17,8 млн. лева повече в сравнение с 2018 г. , за специализирана извънболнична медицинска помощ – с над 28 млн. лева повече в сравнение с 2018 г., за медико-диагностични изследвания и за дентална помощ – с по 10 млн. лева увеличение в сравнение с предходните две години.

За преодоляване на диспропорциите в потреблението и съответното на това финансирането между болничната и извънболничната помощ са приети нормативни промени, с които се залага задължителен характер на Националната здравна карта, както и условия и изисквания при промяна от страна на лечебните заведения в броя на болничните легла.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up