Понеделник, Август 19, 2019

„Ще се търсят ли решения на проблема с непропорционалното финансиране на болничната и извънболничната помощ“, това попита доц. Джевдет Чакъров, депутат от ДПС, днес по време на парламентарния контрол. В отговор на това, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори, че са предприети нормативни промени, относно преодоляване на диспропорциите в потреблението.

Със Закона за бюджета на НЗОК през 2019 г. са предприети действия за увеличаване на финансовите средства, предвидени за здравноосигурителни плащания в извънболничната помощ. Така за първична медицинска помощ през настоящата 2019 г. са заложени със 17,8 млн. лева повече в сравнение с 2018 г. , за специализирана извънболнична медицинска помощ – с над 28 млн. лева повече в сравнение с 2018 г., за медико-диагностични изследвания и за дентална помощ – с по 10 млн. лева увеличение в сравнение с предходните две години.

За преодоляване на диспропорциите в потреблението и съответното на това финансирането между болничната и извънболничната помощ са приети нормативни промени, с които се залага задължителен характер на Националната здравна карта, както и условия и изисквания при промяна от страна на лечебните заведения в броя на болничните легла.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up