Неделя, Август 18, 2019

Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не от работодателя, както е сега. Това предвижда законопроект на партия "Воля", внесен в Народното събрание.

Според сегашната нормативна уредба първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.

Вносителите пишат в мотивите, че най-често болничен се ползва за 3 дни и така потърпевши са главно работодателите. Те предлагат изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., за да се предвидят пари в бюджета на НОИ за целта без да посочват каква сума според тях ще е необходима.

Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението "фалшиви болнични" и дори заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи около празнични дни броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%. Има различни идеи как да стане това, например с премахване на обезщетението за първите три дни или намаляване на размера му.

Депутатите от "Воля" пишат в мотивите, че работодателите са натоварени излишно и неоснователно, защото от една страна внасят осигуровки за болест за работниците, а от друга - поемат за своя сметка обезщетяването за разлика от самоосигуряващите се, например, чиито първи три дни болнични се покриват от НОИ.

Повече отпуски за майките и детски надбавки за всички

С други законопроекти същите депутати предлагат майките да получават по 1 ден платен отпуск годишно за всяко от децата си, ненавършили 18 г. Предлага се също и да отпадне подоходният праг, над който семействата не получават детски надбавки или ги получават частично. Според вносителите така е по-справедливо, а всички български деца ще имат равни права.

Източник: дневник

Снимка: канал 3

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up