Четвъртък, Октомври 17, 2019

"Дебатът беше конструктивен и откровен, имаше неща, които ние вече сме подготвили, имаше и други, които ни накараха да се замислим и да продължим да работим в тази посока", коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за финализиране на кръглата маса, относно реформата на здравния модел.

„Безспорно има редица въпроси, специфики, които ще бъдат изчистени по време на изработването на съответната нормативна уредба. Ще продължим диалога с вас и до края на годината трябва да финализираме модела, който всички искаме и по който сме постигнали консенсус и след като сме дали ясен отговор на поставените от вас въпроси“, заяви Министърът.

„В момента работим по медицинските стандарти, по правилата за добра медицинска практика по алгоритмите за клиничните пътеки, по националната информационна система, модернизацията на спешната помощ, проследяването на лекарства. Това ще създаде необходимите условия да влезе новия модел в сила, без сътресения. Ние работим по остойностяването на клиничните пътеки и смятам, че процесът ще го завършим до края на годината. След като създадем основния пакет, той ще бъде в рамките на 8% задължителна осигуровка. Останалите дейности ще бъдат заплатени чрез фондовете или от джоба на пациента“, каза още Ананиев.

Министърът сподели, че до края на годината се надява да са изчистени всички въпроси, за да може да се пристъпи към приемането на новия здравноосигурителен модел.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up