Вторник, Ноември 19, 2019

„Ние не трябва да слагаме болниците под общ знаменател. Болницата във Видин няма просрочени задължения или запори на сметки, докато тази във Враца има – това са различни ситуации”, каза пред БТВ, Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров.
Закриването на отделения и разместването им в региона не е решение. „Ако отделението по белодробни болести е във Видин, а АГ-то във Враца, като дойде родилка с пневмония – къде да я изпратя, пита колега?”, „Не е работа на министъра да определя заплати.” каза още д-р Кацаров.

Той предложи областните болници да се прехвърлят безвъзмездно на общините, защото хората на място са по-заинтересовани болниците да се управляват добре.
На второ място Кацаров предложи да се въведат коефициенти за лоши пазарни условия и даде пример с Великобритания. „Там за една и съща дейност плащат повече на болници, които се намират в такива региони, за да могат болниците там да предложат по-високи заплати и да привлекат по този начин персонал.”
Закриването на болници продължава 30 години, това не е процес от днес. Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира реформата на своя наследник Кирил Ананиев за преструктуриране на областните болници в Северозападна България. „Това е тежка деградация на здравната система, която е в следствие на цялата политика в държавата. Когато рухне икономиката, социалните сфери са следствие на това рухване, а икономиката в този край отдавна е рухнала”, посочи тя.
Д-р Виткова допълни, че проблемът не е само в намаления брой на населението, но и в дефицита на лекари. Според бившия здравен министър д-р Радослав Гайдарски, не е рентабилно отделение да работи само с 2-3 лекари. „Трябва да има подготовка на кадри, по-рано се произвеждаха кадри, които се насочваха към определена област. Държавата отделя огромни средства за
По думите на д-р Гайдарски, в четвъртък Кирил Ананиев ще се срещне с всички директори на болници в Северозападна България.
Вижте още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up