Събота, Септември 21, 2019

Както вече ви информирахме, министерството на здравеопазването, под давлението на заместник министъра Йорданова, е взело решение да закрие Националния център по наркомании. като основен мотив за закриването на центъра се сочи, необходимостта от прехвърлянето на 5-10 щатни бройки в администрацията на МЗ и НЦОЗА. Мнозина смятата, че истинската причина за закриването на центъра е свързана с апетити към сградата, в която се помещава, намираща се в идеалния център на София. Проектът за постановление на министерския съвет е поставен за обществено обсъждане. От сайта за обществени консултации взехме официалните позиции на водещи експерти в областта на психиатрията и борбата с наркотичните зависимости.

Професор Риналдо Шишков  смята, че се закрива работеща структура и така ще се размие отговорността за борбата със зависимостите:„До преди година бях член на екип на метадонова програма, а дълго време преди това съм работил в лечебно заведение, в което се лекуваха пациенти със зависимости. В тази връзка считам, че съм добре запознат с работата на НЦН. До момента, според мен, това е една добре работеща структура осъществяваща отлична методична помощ, провеждаща обучения, сертифицираща ръководители на програми и пр.. Всичко тези дейности сътрудниците на центъра осъществяват с висока компетентност и добронамереност, което е и предпоставка на успешността в работата със зависими пациенти.
Пиша това, с което изказвам опасението си, че много вероятно е да се случи обичайното-след „оптимизиране“ на дейности и структури на работещи звена се превръщат в част от система която или не ги интегрира добре или ги претопява с което така наречения "институционен подход" ликвидира персоналният ангажимент и отговорност, каквато считам, че в момента Националния център по наркомании има.”

pet marinov 2Професор Петър Маринов - съдебен психиатър смята че решението за закриване на центъра е прибързано, погрешно и взето без анализ:
„Относно съмнителната стойност на това постановление, НЦН е структура, която изисква внимание от страна на държавната администрация. В позволения й обем тази служба е изпълнявала съвестно своята роля. От друга страна предприемането на тази крайна стъпка би довела до крайна демотивация служителите и би анихилирала усилията им за методична помощ на професионалистите, които са ангажирани с тази особено трудна област. Допускам, че МЗ не е провело достатъчно задълбочен и струтуриран анализ на дейността и не е в състояние да обоснове разширяването й, поради което предприема този модел на реакция. Известно е, че в особено чувствителни за обществото дейности стимулирането и разширяването обема на работа е значително по-добра стратегия от механичното сливане и унищожаване. В този смисъл, изразявайки не само моето, но и на доста колеги мнение, сме категорично против влизането в сила на това постановление, което би увредило и без това анемичното състояние на наркологията у нас.”

Д-р Караниколов смята, че „Липсва обосновка и вероятно целта е друга
В приложените 4 документа би следвало да има сериозни доклад, оценка, обосновка, съгласуване. Но реално нищо няма, а само клишета и общи изрази. Затова мисля, че истинската цел е закриване на центъра и създаване на нова структура за да може бързо да се промени дейността по отношение на наркотиците. В каква насока да се промени - вероятно да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения. Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up