Събота, Септември 21, 2019

trudovaciМинистерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. С нея се предвиждат редица изменения. Таксите за обучение вече няма да се изчисляват като процент от работната заплата, а тази за дентална медицина се увеличава почти двойно. Правят се промени в правилата за специализация по обща медицина, като се въвежда и заплащане от министерството на здравеопазването. Предвидени са изменения, касаещи срока за завършване на специализация, начина на определяне на изпитните комисии и времето за провеждане на изпити. Лекарите специализанти по държавна поръчка ще получават две минимални работни заплати, а по някои специалности, определени от министъра до 3.
Най-сериозната промяна е свързана с въвеждането на задължение, лекарите, които са специализирали по държавна поръчка да работят най-малко три години в някое от определените със заповед на министъра лечебни заведения.

До сега наредбата задължаваше лекарите да работят в лечебното заведение, в което са специализирали за срока на обучението си. С измененията, те ще трябва да работят в друго лечебно заведение. Ежегодно със заповед, министърът на здравеопазването ще определя лечебните заведения в страната, където лекарите придобили специалност ще могат да изкарат трудовата си повинност. Ако до 6 месеца лекарят не започне работа в някое от тези лечебни заведения, ще бъде длъжен да върне парите, платени от МЗ. Критерии и правила за определянето на тези ЛЗ в наредбата няма. Няма яснота и дали лекарят ще връща парите, ако никоя от определените от министъра болници не иска да го наеме.
Въведеното задължение за работа в определени от МЗ болници за срок от 3 години на практика връща съществуващото „разпределение” на медиците по времето на комунистическата държава. След демократизацията на страната ни задължителното разпределение на лекарите беше отменено, като несъвместимо с правата на човека в една съвременна демократична държава.
Предлаганите от МЗ за обсъждане промени в Наредба № 1 връщат тази форма на трудова повинност. Лекарят, специализирал по „държавна поръчка” вече не само ще е длъжен да работи в България, но и да полага труд в едно от определените със заповед на министъра лечебни заведения. Държавата не се интересува дали същият лекар вече е устроил живота си, семейството си децата си в друг град. Ако иска да остане там, където вече е устроил живота, си трябва да си плати за това своеволие на държавата. Такъв лекар с вече придобита специалност ще бъде принуден да приеме каквито да са условия на работа, заплата и пр., защото в противен случай ще бъде уволнен и трябва да връща пари.
Тази форма на принудителен труд, освен че суспендира основни човешки права, представлява и недопустима намеса, както на пазара на труда, така и на пазара на медицински услуги. Лечебните заведения, определени от министъра за разпределение на лекари специалисти ще получат предимство пред другите лечебни заведения, които привличат лекарите, чрез условията на труд и размера на заплатата.
В мотивите към наредбата тези въпроси не са засегнати.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Др · преди 4 месеца
  Само пълни идиоти могат да се навият да специализират при тези условия при положение, че навън могат да получат по добро обучение при по- високо заплащане и възможност за свободен избор на работа и кариера. Специализантите в Бг реално работят и получават пари не просто за обучение, а за реално положен труд. Кой по света връща заплатата си?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Dr. Bulgaricus · преди 4 месеца
  Разпределение има в САЩ, Великобритания и в редица други водещи държави, които не могат да се заподозрат в социализъм. Но истината е, че с Наредба, която не се гласува от Народното събрание не може да се уреждат ключови въпроси. С наредби могат да се уреждат прилагания на закони или някакви си там оперативни въпроси, но не и ред за специализация. В Германия специалността се дава от Лекарската камара, без участие на държавата. И всеки лекар, който работи е или специалист или специализант, няма избор за работа, която да не се зачита за специализация с някои малки изключения. Толкова ли е трудно и в България да стане така...
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Александър · преди 4 месеца
   Колега, говорите пълни глупости. В Щатите и във Великобритания системите за специализация са тотално различни и нямат нищо общо с тази България, въпрос дори не става за разпределение. Освен че кандидатстването за специализация е централизирано и в двете страни с основна роля на обективни критерии за това кой ще се вземе на работа, то на самата специализация се гледа по-скоро като на работа и след като си вземат хората специалност нямат абсолютно никакви задържения нито към институцията в която са работили, нито към държавата. В България на специализацията много грешно се гледа основно като на обучение (или основно на самоубочение) и оттам произлизат проблемите. Болниците нямат интерес да взимат специализанти, защото не са им специалисти и не привличат пациенти и капитал след себе си. А самото обучение е на абсурдно ниско ниво, пък и да не говорим за медицина-базирана на доказателства.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up