Събота, Август 17, 2019

Bloomberg TV„Пазарният принцип винаги има положителен ефект за всички участници и точно защото в момента няма пазарен принцип сме в това състояниe”. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Калин Костов от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Той и проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве при МУ – София коментираха моделите за здравна реформа, предложени от министър Кирил Ананиев, демонополизацията на Здравната каса и ролята на държавата в управлението на здравеопазването.

„Холандия, която е образец, далеч не отделя такива ресурси за здравеопазване, каквито отделят други държави. Тя обаче е номер 1, защото в Холандия държавата не е доставчик на услугата“, посочи проф. Воденичаров.

 Според Калин Костов застрахователите са се обединили около едно предложение за реформа.

„На първо място е изключително важно определянето на основен здравен пакет за всички български граждани, който да е много точно описан и разписан. Всеки един от нас да знае какво му е осигурено от процента, който плаща. Определянето на този пакет е ключово, за да се формира т.нар. първи стълб. След това идва втория и третия стълб в частта доброволно застраховане“, каза той.

Калин Костов изрази мнение, че в основния пакет трябва да влизат дейностите, които определят основната здравна грижа. „Така или иначе се влагат немалко средства. Неяснотата какво се покрива от здравната вноска, създава липсата на пазар. Хората не знаят за какво трябва да доплащат. Двата модела вървят в една посока.

Ние предлагаме всеки един български гражданин да избере дали парите му да се управляват от Здравната каса или от застрахователи. Тези, които не го направят, да си останат в НОЗК. По този начин ние ще осигурим плавен преход от монопол на касата към демонополизация“, каза експертът.

Проф. Цекомир Воденичаров се спря на идеята болниците да не са търговски дружества.

"Трябва да имаме абсолютно диференциран подход. Винаги ще има болници, които ще са и търговски дружества. Този подход вероятно би работил единствено за университетските болници. При другите - почти всички съществуващи закони трябва да бъдат променени, за да престанат болниците да съществуват като търговски дружества. Лошото е не, че болниците са търговски дружества, лошото е, че те не функционират на пазарен принцип", каза той.

Проф. Воденичаров обясни, че първият вариант, предложен от министър Ананиев ще доведе до частична демонополизация на НЗОК, докато с другия модел ще се постигне пълна демонополизация на базата на конкуренцията.

„Ключовата дума тук е конкуренцията. Ние трябва да направим конкуренция на най-висшето ниво - на нивото на управлението на финансовия ресурс, за може той да бъде използван ефективно и по предназначение. Сегашният модел е изчерпан“, каза проф. Воденичаров.

„През целия период на демокрация не успяхме да направим истински пазар в здравеопазването и поради това стигнахме до положение без изход. Трябва да направим повече пазар при услугата и повече държава при контрола. Това трябва да е формулата, която трябва да преследваме“, категоричен бе проф. Воденичаров.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up