Вторник, Април 23, 2019

divideНякога, в древния Рим, генералите са ползвали тактиката да разединят населението на дадена територия, преди да я нападнат. Те насъсквали местните племена едно срещу друго, като така са ги правили много по-слаб противник. В последствие Римляните са воювали само с отделни племена или части от разединеното население, като са печелили битките много по-лесно. Разделени, поданиците на империята не са могли да осъществят и големи бунтове, което е позволило да бъдат под римско владение векове наред. Принципът е останал с името „Разделяй и владей!” (Divide and Conquer).
Нещо подобно се наблюдава и в здравната сфера у нас.
Под натиска на протестите на сестрите, Правителството взе решение да даде на министерството на здравеопазването още 50 милиона, с които да се вдигнат заплатите им. Лекарският съюз се противопостави, като се обоснова с това, че увеличението на заплатите не може да бъде само за едни, което веднага доведе до ответна реакция от сестрите. Премиерът Борисов лично наля масло в огъня с предупреждението „Да не стане така, директорите да ги дадат за ДМС-та на докторите и да не стигнат до сестрите.” Последва остра реакция на лекарския съюз, която предизвика реакция на сестрите срещу съюза.

До сега виждахме разделяне (и противопоставяне) на медици срещу пациенти, пряка последица, от което е агресията срещу медиците, нерядко прерастваща във физическа саморазправа. Сега вече сме свидетели на разпад на медицинската общност. Всеки иска да има своя организация - фелдшерите, акушерките, физиотерапевтите и рехабилитаторите, помощник фармацевтите. Общопрактикуващите лекари се настройват срещу специалистите и обратно, държавните срещу частните болници, лекарите от едни специалности срещу лекари от други. Не остана поле без бразда на разделение и противопоставяне.
Разделени и противопоставени един на друг, медицинските професионални общности, досущ, като племената в древния свят, са лесна плячка за всеки що годе умел политик. Не е нужно кой знае какво умение, достатъчно е от време на време да се хвърля по някоя съчка в огъня на противопоставянето. Не вреди и на някои от племенните вождове да се дадат известни привилегии, срещу които ще помагат да се държат в подчинение останалите.
Разделени по този начин, професионалните общности няма да постигнат нищо, освен незначителни и при това временни придобивки. Вторачени в дребните си различия и насочвайки цялата енергия един срещу друг, те изпускат от поглед най-важното – да се борят за свободата на професията и за това доходите им да зависят от самите тях, а не от „благодеянията” на политиците.
Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Ангелов · преди 6 дни
    много вярно,д-р Кацаров, обаче не ми е ясно дали ти се харесва позицията на БЛС, а и като те следя с изявите, ти стоиш изцяло зад това ръководство, което безспорно е слабо,некомпетентно и неморално защото председателят взима 6000 лв. заплата. Това ли е съюза, я си спомни, д-р Игнатов дали взимаше заплата,или заместниците, само д-р Ботев взимаше, и беше истински главен секретар, а не като Стоян Борисов,който стои за по 2 часа и не знае на коя планета се намира. Искам този коментар от тебе, а не да ни връщаш в римско време.Изобщо ЗАЩО НИ Е ТОВА ЧЛЕНСТВО В БЛС? КОМУ Е НУЖНА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ? ЗАЩО НИЕ ТРЯБВА ОТ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ,ДАЛЕЧ ПО-НИСКИ ОТ ТАЗИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДА МУ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНСТВО. ЕТО ТОЗИ КОМЕНТАР ИСКАМ ОТ ТЕБЕ...Ако си честен и принципен, а не имитатор на защитник на правата в здравеопазването.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    тони · преди 11 дни
    някога ,но и сега сеползва този приом.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up