Понеделник, Юли 13, 2020

ZaimovД-р Александър Заимов, член на УС на БЛС заяви в предаването "Бизнес старт" по Вloombergtv, че вариант с конкуриращи се здравноосигурителни структури, а не застрахователни, е удачният за България модел.
„Но той е труден за въвеждане, защото изисква време. При този модел пациентът във всеки един момент може да смени своя фонд. В момента касата не е фалирала, защото огромният ѝ дълг е прехвърлен на болниците“, каза той.
"Липсата на конкуриращи се каси води до изкривяване на пазара и липсата на контрол в момента. Ако се въведе и работи моделът с конкуриращи се здравноосигурителни фондове ще е добър за България и ще работи добре. Пример е моделът в Холандия. Здравноосигурителните каси са няколко, те сключват договори с болниците, а пациентът може да избира между тях и във всеки един момент да смени своя фонд, това принуждава фондовете да работят по-качествено", допълни експертът.

„Конкуриращите се фондове ще изискват от изпълнителите - болниците, по-качествена услуга, така ще се подобри пациентската удовлетвореност“, обясни д-р Заимов и допълни, че те ще осигурят по-ефективно изразходване на средствата за здравеопазване, в противен случай биха фалирали.
Според него в момента неефективното управление на системата води до натрупване на дългове, които касата прехвърля на болниците, затова още не е фалирала. Дългът ѝ на практика е 500 млн. лева.
"Ние в сравнение с другите страни в Европа харчим много малко пари. Медицината в последните години е направила огромен скок напред, но тя постоянно повишава цената си, този скок струва пари. При инвазивната кардиология преди 20 години, когато пациент получи инфаркт, го караха в реанимация, започваха да му дават лекарства и чакаха дали ще оживее. Сега той отива в отделение по инвазивна кардиология, веднага се поставя стенд и този човек на практика продължава да си живее", обясни д-р Заимов.

„Застрахователните компании са по-скоро обект на тази реформа, а не субект и е въпрос на политическо решение как ще се използват възможностите им“, каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up