Вторник, Октомври 27, 2020

money nhifТази седмица директорите на болници са извиквани в районните каси, за да подпишат типовите договори за оказване на медицинска помощ за 2018 година. Повечето от тях бяха неприятно изненадани от определените им лимити за периода май-ноември, които са на нивата от 2017 година.
В приетия бюджет на НЗОК за 2018 година за болнична помощ са предвидени 1 милиард и 827 милиона лева, което е със 132 милиона лева повече в сравнение с платените пари за 2017 година, което предполага ръст на плащанията от поне 10 милиона лева на месец. Тъй като за първите 4 месеца на година НЗОК също разпредели лимити равни на миналогодишните допълнителните 132 милиона лева остана да се разпределят за седем месеца, което предполагаше още по-голям ръст на лимитите.

Увеличените средства за болнична помощ бяха сред основанията да се увеличат цените на близо 100 клинични пътеки в новия НРД. Оставянето на лимитите на нивата от миналата година означава, че болниците ще ги достигнат при лечението на по-малко пациенти.
Болничните директори очакваха с повишаването на лимитите си да покрият нарасналите от началото на годината разходи за работни заплати, лекарства и консумативи. Липсата на увеличение на прихода от НЗОК го оставя в още по-тежка икономическа ситуация в сравнение дори с 2017 година.
Целта на НЗОК вероятно е да прехвърли пари от бюджета за болнична медицинска помощ към бюджета за лекарства и бюджета за плащане на европейските здравноосигурителни фондове. В началото на годината при скандала между министъра на здравеопазването и Управителя на НЗОК стана ясно, че касата дължи 130 милиона на чужди болници за лечение на български граждани през последните години, а в бюджета за 2018 по това перо са заложени само 73 милиона. Само преди няколко дни Председателят на НС на НЗОК и заместник здравен министър Жени Начева призна за очертаващ се дефицит в бюджет за лекарства за 80 милиона лева. Сумата от недостига по двете пера съвпада със сумата на парите за болници, които касата ще се опита да не им плати, оставяйки ги с миналогодишните лимити.
Това със сигурност ще изостри кризата в болничното здравеопазване и нищо чудно да станем свидетели на протести за заплати в много други болници, освен в Ловеч и Враца.
Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up