Четвъртък, Декември 05, 2019

napСумата на установения при ревизии и дължим ДДС за периода от 1 януари 2000 г. до края на 2017 г. възлиза на 16,32 млрд. лв. От тях за 5,79 млрд. лв. има влезли в сила ревизионни актове, 5,39 млрд. лв. са категоризирани като „трудно събираеми или несъбираеми вземания”, а в момента се работи по събиране на едва 399 млн. лв., стана ясно от справка на НАП, поискана от гражданското сдружение „Боец” по Закона за достъп до обществена информация. Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова признава, че голяма част от установените дължими суми са резултат от възлагане на външни ревизии. Общата сума на несъбраните данъци в България за периода е 25 млрд. лв.
Тази сума е равна на всички здравноосигурителни плащания за последните десет години.

За последните три години, НЗОК дължи на болниците 120 милиона лева, за така наречената надлимитна дейност. Това е равно на 0,5% от несъбраните данъци. От касата обаче упорито отказват да платят на лекарите под предлога, че няма пари, които пари зависят от министерството на финансите, чиято агенция НАП не ги е събрала и на която НЗОК плаща всяка година по 3 милиона да събира здравните вноски.
Ако лекарите не лекуват своите пациенти, те ще носят отговорност – административна, съдебна, в това число и наказателна. Кой и как носи отговорност, ако НАП не е събрала данъци на сума равна на ¼ от Брутният вътрешен продукт на страната?
Пациентите у нас доплащат 50% от стойността на медицинската помощ, НЗОК няма пари за лекарства, за изкуствени стави и съдови стентове. Нямаме пари за профилактика, за неотложна помощ, за потребителска такса и медицински бележки, нямаме пари за лечение в чужбина. Нямаме пари за ТЕЛК, за инвалидни пенсии и за интеграция. Няма и да имаме, след като има несъбрани данъци в такива колосални размери. За едно нещо пари винаги има – за субсидии на политическите партии.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up