Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Водещи специалисти с искане за Национален план за контрол на рака

Водещи специалисти и представители на съсловни организациии, МЗ и НЗОК ще участват в дискусия на тема - "Националният план за контрол на рака - мисия възможна".

Събитието е организирано от здравната платформа CredoWeb.bg и ще се проведе на 25 ноември 2021.
Участие ще вземат председателят на НЗОК проф. Петко Салчев, председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, депутати, съсловните организации на лекари и фармацевти, фармацевтичната индустрия. Своята позиция по темата ще представят водещи български онколози. Евродепутати и представители на водещи европейски организации за борба с рака ще говорят за реализацията на Европейския план за контрол на рака, както и за опита на европейски държави, където националните планове дават сериозни резултати. Български и чужди пациентски организации от ще споделят визията си за участието на пациентите в създаването и имплементирането на такъв план.
Модератор на събитието е д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат в 47-ото Народно събрание.

Кръглата маса е заключителната проява на широка експертна дискусия и обществена кампания за създаване на Национален план за контрол на рака в България. Докуменът трябва да предвиди мерки за подобряване на:

превенцията, ранната диагностика и скрининга, лечението и грижите, качеството на живот на пациентите с рак и хората, които се грижат за тях, управленските решения за борба с рака.

Редовен профилактичен преглед с компютърна томография срещу белодробния рак

Кампанията е провокирана от обширно проучване на онкологичната среда в Европа на Еconomist Intelligence Unite от 2020 г., което констатира лоши резултати в управлението на онкологичните заболявания в България заради късно диагностициране, ограничен достъп до специализирана помощ и ниска обществена информираност по проблема. Като съществена слабост се изтъква липсата именно на такъв национален план и се правят конкретни препоръки за подобряване на местната среда в това отношение.
На 4.02.2020 г. ЕК стартира Европейски план за борба с рака, който цели предотвратяване на опасността заболяването да се превърне във водеща причина за смъртност в ЕС. Документът се базира на данни, че всяка година 3,5 млн. души в ЕС се диагностицират с рак, а 1,3 млн. умират. Над 40% от случаите могат да бъдат предотвратени.
Основното послание на кампанията е, че пътят напред е в обединените усилия на правителство, експерти и фармацевтичната индустрия с цел приемане на Национален план за контрол на рака у нас. Той ще кореспондира на основните съвременни приоритети в борбата с раковите заболявания:
подобряване на устойчивостта и интеграция в грижите за раковоболните;

съкращаване на времето за достъп на пациентите до нови терапии;

развитие на прецизно ценообразуване и реимбурсиране на лекарствените терапии при рак.

Редовен профилактичен преглед с компютърна томография срещу белодробния рак

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up