Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
COVID зоните са намалили натиска върху болниците

През месец септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над 100 COVID зони. Това са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с COVID-19.

Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да могат да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможност за изписване на безплатни лекарства за лечение на остро заболяване. Новите COVID зони получиха и пулсоксиметри, които да предоставят на пациентите за контрол на кислородната сатурация у дома.

Какво показват резултатите до сега?

Разкрити са общо 105 COVID зони. В рамките на един месец през тях са преминали общо над 85 хиляди болни с COVID -19.

Най-важният резултат от дейността на COVID зоните е намаленият брой на хоспитализациите.

За период от 4 седмици - последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември, са били регистрирани общо 111 151 случаи на COVID -19. Броят на хоспитализациите за същия период от време е 21 120, което означава, че в болница са постъпили 19% от официално регистрираните случаи.

За сравнение за период от 4 седмици при предишната епидемична вълна през месец март – април, при общ брой на заразените от 11-та до 14-та седмица е 93 653, а в болница са били настанени 27 704, което означава, че тогава са хоспитализирани 29,58% от всички случаи.

Както се вижда, въпреки че броят на регистрираните случаи при сегашната епидемична вълна е с 16% по-висок от този през април, броят на хоспитализациите сега е по-нисък с 35%. Това е внушителна разлика, чието обяснение може да се намери в организацията на медицинската помощ.

Разликата в организацията на медицинската помощ при предишната и сегашната епидемична вълна е, че при сегашната има разкрити над 100 COVID зони за амбулаторно лечение. Това е основната причина за намаления процент на хоспитализирани пациенти.

Създадените през септември COVID поемат диагностиката и лечението на част от болните с COVID-19 и това помага на болниците да се справят с тежките случаи, въпреки повишения брой на заразени лица.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ОПЛ · преди 20 дни
  Коеид зоните намалили натиска някой отчита ли работата на личните лекари Не заличете ги тогава
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 20 дни
  Добре че са Ковид зоните дето всичко се плаща от тест рентген изследвания явно лични лекари не съществуват заличете ги като такива и да отиват да работят в отделенията
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 20 дни
  Добре че са ковид зоните за личните лекари нищо не се съобщава откриват ли ковид положителни явно не полагат ли консултации за тях явно не съществуват само ковид зони лични лекари не заличете ги тогава
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up