Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за COVID-19, към болниците ще бъдат разпределени средно по 39 млн лв. на месец

Личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с COVID-19, а болниците ще получат допълнителни средства. Това са решенията, взети днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Тази възможност е в сила от днес, но личните лекари ще имат готовност от понеделник, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Александър Златанов. Решенията са гласувани единодушно, допълни той.

По думите му рецептите ще са електронни. Такива рецепти може да се изписват и в разкритите вече ковид зони.

Златанов напомни, че рецептите са за безплатните лекарства и са за здравноосигурените пациенти.

Средно 39 млн лв. на месец ще се разпределят за болниците до края на годината, в които се лекуват пациенти с COVID-19, каза управителят на НЗОК проф.Петко Салчев. По думите му единственото условие е болниците да имат не по-малко от 10 процента от заетите легла, опредеделени със заповед на директора на регионалната здравна инспекция.

Болници, които не лекуват COVID-19, ще получат до 85 на сто от бюджета си, допълни проф.Салчев. В НЗОК са предвидени 51 млн.лв., с които ще бъде заплатена извършена от болниците "надлимитна" дейност през 2017 г. и 2018 г., посочи още той.

В отговор на въпрос за исканата му от някои лекарски колегии оставка заради непрозрачно разпределние на средствата проф.Салчев каза, че не е време да се говори за оставки сега.

Следващия месец сумите, предвидени за работещи "на първа линия" ще бъдат 1200 лв., като парите ще са за работата през октомври, уточни проф.Салчев. В края на октомври за работещите на "първа линия" средствата са по 1000 лв. и са за работата през септември.

В близките 10-14 дни ще има резултати от наложените допълнителни противоепидемични мерки, каза още Златанов. Ако сегашните мерки не доведат до добър резултат, ще предприемем по-сериозни, допълни още той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up