Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Адв. Мария Петрова: Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика

Преди да бъдат въведени нови мерки, те трябва да бъдат приложими на практика, заяви пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Преди да се предприеме една мярка от юридическа гледна точка е важно тя да бъде пропорционална, да има алтернативи и тази алтернатива да не е просто разписана на хартия, тя да е практически възможна. Държавата налага мерки в извънредна епидемична ситуация, всички способи за преборване на тази зараза и всичките тестове, всички дезинфектанти, ръкавици, маски по закон трябва да бъдат поемани принципно от държавата. Когато има алтернативи, те трябва да бъдат равностойни - ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен", допълни Мария Петрова.

Според нея идеята неваксинираните да заплащат част от болничното си лечение е абсурдно решение и е невъзможно от правна гледна точка.

"Аз виждам много затворени училища и болници при въвеждането на зелен сертификат за ваксиниране при учителите и медиците. Никой не си направи труда да направи едно запитване към Министерствата на образованието и здравеопазването каква част от лекарите и учителите са ваксинирани", уточни Мария Петрова.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, поясни, че хората няма как да бъдат накарани да се ваксинират.

"Първо държавата трябва да се справи с държавната администрация при ваксиниране, сертифициране", каза още Ричард Алибегов.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up