Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Д-р Златанов: Вероятно ще се въведе "зелен сертификат"

Досега не се налагаха мерки на национално ниво, защото областите вървяха различно като разпространение на инфекцията от коронавирус", обясни в "Тази сутрин" д-р Александър Златанов зам.-министър на здравеопазването.


След заседание на експертен съвет се очаква днес да стане ясно какви ще бъдат новите мерки срещу COVID-19 в страната.
"Бяхме дали възможност директорите на РЗИ да анализират ситуацията и да въвеждат мерки. Страната обаче като цяло вече навлиза в "червената зона". В рамките на тази седмица ще излезе национална заповед, която ще очертае мерките", заяви той.
По думите му вероятно ще се въведе "зелен сертификат" на местата, които се посещават и са критични към момента.
Изпратили сме писма до Министерството на туризма и до Министерството на образованието, водим разговори и с браншовете – с ресторантьори и туроператори, така че мерките да бъдат въведени в подходящия момент и така че да бъдат изпълнявани. Другата посока е да въведем сертификата и в социалните и лечебните заведения. Говорили сме и със спортните федерации и "зелени сертификати" могат да бъдат въведени за публиката на всички състезания", обясни зам.-министърът.
"Обсъждаме и смятаме и при лекарите да въведем задължението да влизат на работното си място със зелен сертификат", добави той. По думите му подобна мярка може да се обсъди и за целия училищен персонал, за да е безопасна средата.
В зоните за развлечения и почивка също ще се въведат "зелените сертификати" – хотели, ресторанти и други заведения - както за посетителите, така и за персонала, уточни д-р Александър Златанов. "Зеленият сертификат" се получава, когато човек е ваксиниран, когато и преболедувал, когато има отрицателен PCR тест или антигенен. Резултатът от антигенния тест важи 48 часа от обявяването му. PCR тестът е валиден 72 часа",
уточни той.


Изключително важно е да прекъснем разпространението на вируса, да елиминираме векторите на разпространение, заяви д-р Александър Златанов. "В София и страната в момента няма недостиг на свободни COVID легла – както за неусложнени, така и за интензивни случаи", заяви зам.-министърът на
здравеопазването.
"Ако болниците започнат да изчерпват капацитета си, предприемаме  преструктуриране на лечебните заведения и откриване на още COVID легла", увери той.
"Опитваме се да балансираме между това да се оказва нужната болнична помощ на COVID пациентите, но в същото време да работят и другите звена", каза д-р Александър Златанов.
Според него в момента здравната система е натоварена, но не е претоварена. "Следим ситуацията ежедневно, подпомагаме доставката на кислород за лечебните заведения, опитваме се да дадем в ръцете на лекуващите лекари и допълнителни медикаменти. Буквално до дни ще влезе още един препарат за употреба – това са очакваме той да бъде на разположение, но само за болнично лечение. Това е още е една възможност", посочи зам.-министърът на здравеопазването.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up