Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, съобщи в началото на брифинга здравният министър.

Днес няма да говорим за мерки, в петък ще ви поканим да говорим за мерки на национално ниво, уточни той.

Кацаров обаче е убеден, че мерки трябва да се прилагат на ниво на областта, индивидуално. Не е нуждо да се прилагат строги ограничителни мерки на всички, смята той.

Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата, категоричен е министърът.

Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена, категоричен е Кацаров.

Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от ковид с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация, обясни д-р Кацаров.

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната, обясни д-р Кацаров.

Ситуацията е напрегната, не е лесна, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, подчерта отново министърът.

ЗА ПРОТЕСТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ - ЗАСЕГА С МИР И ЛЮБОВ

Той коментира и протеста на медицински служители пред здравното министерство днес.

Аз проведох един много приятен разговор с медицинските сестри и им казах, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години, подчерта министърът.

Кацаров посочи основните акценти, които ведомството е разработило за медицинските сестри. Разделихме се с думите - засега мир и любов, допълни той.

ИМА ЛИ НЕДОСТИГ НА ЛЕГЛА ЗА КОВИД БОЛНИ

Към момента в страната са разкрити общо 7268 за ковид пациенти, от тях 760 са интензивни. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни, обясни зам.-министър Златанов.

В София ситуацията е следната - 1569 разкрити легла, от тях 231 за интензивно лечение. Към момента заети са 1236, от тях за интензивно лечение са 212. 333 легла са свободни, уточни зам-министърът. Има 100 разкрити ковид зони, така че на национално ниво сме в плана, подчерта Златанов.

На въпрос на БНТ той отговори, че към момента не стои проблем с недостиг на бързи тестове, такива са предоставени на всички ковид зони и на други звена, които имат нужда към момента.

С 1/3 ПО-НИСКА СМЪРТНОСТ В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДИШНИТЕ ВЪЛНИ

До момента имаше две големи пандемични вълни - в началото заболеваемостта беше много малка заболеваемостта, повишаването започна през октомври миналата година, обясни проф. Кожухарова.

От началото на месец август започна повишаване на заболеваемостта с по-полегат ход, допълни тя.

Проф. Кожухарова обясни какво е било нивото на заболеваемост при предишните вълни на пандемията и как то се е отразило на смъртността. 7920 души е общият брой на починалите при първата вълна, 8459 са при втората.
Както се вижда от данните, общата смъртност сега е с една трета по-малко, което може би се дължи и на това, че все пак сред населението има 20%, които са ваксинирани, допълни министър Кацаров.

КЪДЕ СМЕ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ СПРЯМО СЪСЕДИТЕ

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни.

В съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока.

От секвенирането на 100% в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност, допълни тя.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up