Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Проф.Салчев: Covid зоните не заменят останалите мерки, а ги допълват

Анексите към договорите на лечебните заведения с НЗОК са изпратени в четвъртък. Те трябва да бъдат подписани, за да се използва механизмът през Covid зоните да се изписват безплатни лекарства за лечение на леките случаи на коронавирус. Това обясни пред БНР управителят на НЗОК Петко Салчев. В момента има разкрити малко над 60 такива зони, съобщи той.


Анексите се подписват от лечебните заведения по желание, а не насила, допълни Салчев.

„Не можем да накараме нито едно лечебно заведение да изпълнява насила тези дейности.“

Това не е заместваща всички останали мерки, а допълнителна мярка, подчерта Петко Салчев в предаването „Преди всички“. По думите му това е допълнителна опция, която позволява пациенти, доказани с Covid, да бъдат наблюдавани и лекувани в домашни условия.

Личните лекари не са изключени от този процес, те могат да издават електронни направления, уточни управителят на Здравната каса.
Салчев определи Covid центровете като „една хубава идея, която трябва да бъде добре подготвена организационно“.

Касата като платец е готова да посрещне и това предизвикателство, декларира той.

Според Салчев е имало избързване в обявяването на инициативата.

Фармацевтите не са наясно как ще работят, ако при тях дойде пациент с изписани безплатни лекарства след посещение на Covid зона.

„Имаме много кратко писмо от 5 реда, което не дава пълна информация как точно ще се работи с този вид рецепти“, посочва фармацевт в София.
Засега дефицит за медикаменти няма, но е възможен такъв, ако отново настане паника и започне презапасяване, смята тя.

По стандартната схема лечението на по-леките случаи на коронавирус в домашни условия излиза около 70-80 лева, допълва специалистът.

Няма никаква информация, например от Фармацевтичния съюз, няма никакво официално писмо, изтъква друг фармацевт, който не отчита голямо засилване на търсенето.

„Нито един човек досега не е питал.“

Специалистът заявява още, че информацията, която имат, е само от телевизията.

В Бургас неяснота цари както в аптеките, така и сред пациентите. В града има три обявени за разкрити, но неработещи Covid звена. Зоната в ДКЦ 1 не е била отворена, защото лекарят там се разболял и нямало кой да го замести.

Не функционира и обявената зона в ДКЦ „Св. Георги Победоносец“. В ДКЦ „Ел Масри“ пък работел Covid кабинет, но на 17 септември все още нямало сключен договор със Здравната каса и се чакали указания.

Не е бил синхронизиран и софтуерът за изписване на безплатните рецепти, като това щяло да отнеме време ивероятно ще е факт до края на месеца, обясняват от лечебното заведение пред БНР Бургас.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up