Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
СЗО призова за глобален мораториум върху поставянето на трета ваксинационна доза

Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета ваксинационна доза срещу коронавируса до края на годината.

Причината са ниските нива на имунизация в развиващите се страни. По думите на ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10 процента от населението си:

"Понеже производителите приоритизираха или бяха задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното. Те обещаха да дарят един милиард дози, но по-малко от 15% от тези дози се материализираха. Не искаме повече обещания, искаме ваксини.

Днес призовавам мораториумът да бъде продължен поне до края на годината, за да може всяка държава да ваксинира поне 40% от населението си".

Тедрос Гебрейесус допълни, че т.нар. бустерни дози са необходими за хора в рискови групи, както и за ваксинираните, които не са създали антитела срещу коронавируса, но масовото им поставяне би възпрепятствало глобалните ваксинационни усилия.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up