Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Във Варна и София ще има две нови болници за рехабилитация

Министерският съвет одобри създаването на две нови болници за рехабилитация, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Предвидено е Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1-Варна да бъде ситуирана в самостоятелна сграда, която е с променено предназначение на хотелска сграда в курортния комплекс „Константин и Елена“.

Съгласно инвестиционния план, освен материално техническата база, е закупена и медицинска апаратура и оборудване. Очакваният срок за подаване на заявление за издаване на разрешение за дейност е предвиден 18 месеца след решението на Министерския съвет.

Болницата ще предоставя специализирана болнична помощ, насочена към диагностика и лечение чрез физикална терапия и комплексна рехабилитация на лица с хронични заболявания, нуждаещи се от възстановяване чрез факторите на физикалната и рехабилитационна медицина, включително пациенти със сърдечно-съдови, респираторни, храносмилателни заболявания, както и такива със заболявания на ендокринната и опорно-двигателната системи. Предвижда се болницата да разполага със 150 легла, които ще се разкрият в отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“. Предвидено е да извършва лечението както на български, така и на чуждестранни туристи.

„В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което в случай на установени потребности от медицинска помощ, съответните средства за финансиране на дейността на „Специализирана болница за рехабилитация Света Елена 1“ ще е възможно да се осигурят в рамките на досега съществуващите параметри, определени за РЗОК Варна“, допълват от правителството.

Ще бъде създадена и Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение- Блокс в София.

В проекта и тригодишния бизнес план на лечебното заведения се предвижда изграждане на специално проектирана самостоятелна сграда в София, като строителството, оборудването и обзавеждането се очаква да приключи през 2022 г. Болницата ще разполага със 100 легла, които ще бъдат разкрити в три отделения - отделение по физикална и рехабилитационна медицина с най-високо трето ниво на компетентност - с 60 легла, отделение за продължително лечение по вътрешни болести - с 20 легла и отделение за продължително лечение по хирургия - с 20 легла. Предвижда се болницата да бъде оборудвана с най-новите технологии в областта на рехабилитацията и продължителното лечение, като по този начин ще се постигне подобряване на достъпа на пациентите до качествено медицинско обслужване и иновативни технологии без аналог в страната.

От пресцентъра на правителството поочват, че комплексната оценка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установила потребност за София от медицинска помощ, поради недостиг на болнични легла за медицински дейности по продължително лечение и „Физикална и рехабилитационна медицина“.

От НЗОК уточняват при отчитане на най-ранната година с вероятност за сключване на договор с болницата - 2023 г. и планираните от болницата приходи, съответните средства за финансиране на дейността ще бъдат предвидени във финансовите планове на Касата.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up