Събота, Октомври 23, 2021
Follow Us
Д-р Кацаров предлага правителствена болница временно да стане детска

Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, обяви по време на изслушване в парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Всички документи вече са предадени в прокуратурата. Дотук са загубени две години, подчерта д-р Кацаров, който предложи на депутатите временно за детска болница да бъде използвана сградата на правителствена болница, която е една от най-модерните в страната.

Според него сегашните условия, при които се лекуват деца, са много лоши – „стаи по 6-7 кв. м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, с една мивка, а майките спят на съседното легло, ако е свободно, ако не е – на кушетка в коридора“.

От Столичната община обаче са заявили, че няма нищо подходящо. „Дори да се намери подходящ терен, ще отнеме 6-7 години, за да се построи болницата и преди да може да се използва, а дотогава децата продължават да се лекуват при много лоши условия. Не можем да чакаме 6-7 години, предлагам правителствена болница временно да я използваме за детска болница и да спрем този геноцид“, каза министър Кацаров.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че детската болница да се помещава в болница „Лозенец“ е било предложено от тях още през 2018 г., но тогава всички други парламентарни партии са се обявили против.

Депутатът от БСП Георги Михайлов обаче заяви, че решението да оттеглят предложението си е било само на ГЕРБ, но въпреки това се обяви против трансформацията на УМБАЛ „Лозенец“.

„Само в София стратегическите педиатрични нива са 270, а болница „Лозенец“ не разполага с такова. Има обаче други болници в карето на „Александровска“ болница, които биха могли да бъдат използвани“, каза той.

„Не съм обследвал други болници, с това трябва да се натовари редовен министър“, отговори д-р Кацаров.

„Според мен не можем да чакаме 6-7 години. Предлагам да помислите дали правителствена болница, от която нямаме нужда“ временно да я използваме за детска, призова той законодателите: „Депутатите нямат нужда от това нещо, това е подход и механизъм, който би могъл временно, ако щете, защото това е най-луксозната болница в страната. На кой да дадем най-луксозната, ако не на болните дечица, за да спрем този геноцид“.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заявиха, че ще подкрепят служебния министър.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up