Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Във връзка с постъпили запитвания от лечебни заведения, свързани с неяснота и спорове при тълкуванието и прилагането на Методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка,

БЛС излезе с предложение до НС на НЗОК за съвместно указание. С него по категоричен начин се гарантират договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ, информират от съсловната организация на лекарите.

От там дават и следните пояснения: Парите за ОПЛ и за ДКЦ-тата се определят на база заболеваемостта от COVID в страната. За работещите в болниците се изплаща нетно допълнително трудово възнаграждение в размер на 1000 лв., съответно 1200 лв. при данни за заболеваемост над 600 на 100 000 души, при работа на пълен работен месец по график в съответната клиника/отделение/структура.

За персонала, който няма изпълнен пълен работен месец – сумата на допълнителното възнаграждение се изчислява процентно спрямо реално отработените по график в съответната структурата часове/дни за месеца.

Категорично заявяваме, че размерът на горепосочените възнаграждения не зависи от часовете, през които персоналът е осъществявал пряко дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациент/и, представляващи потвърден случай на COVID-19, а от отработени по график часове през месеца в съответната структура“, посочват още от БЛС.

С предложеното на НЗОК съвместно указание можете да се запознаете тук.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up