Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
Проф. Асена Сербезова окончателно оправдана от съда

Софийският градски съд (СГС) призна за невинна председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, предаде БТА.

Тричленният съдебен състав е потвърдил решението на първоинстанционния съд и е оправдал Сербезова по обвинението, че със свои изявления за недостиг на лекарства по време на пандемията от COVID-19, е дала „заблуждаващи знаци за тревога“.

Според градския съд протестът на районната прокуратура срещу оправдателната присъда е неоснователен.

„Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, a e обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана c най-висшите блага в съвременното общество - човешките здраве и живот“, се посочва в решението на съда.

Според съдебния състав обвинението срещу Сербезова изначално е било несъставомерно. Тя „не e осъществила състав на престъпление срещу установените в България обществен ред и спокойствие, a напротив - изразите, инкриминирани по делото, са довели до информираност и обществена дискусия по значим проблем, т.е. поведението й e полезно в едно демократично общество“, отбелязват още от там.

Решението на съда е окончателно.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up