Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Започват проверки за спазване на COVID мерките в курортите и по пътищата

С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване. Това съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Проверките ще се извършват съвместно от МВР, министерството на здравеопазването и министерството на земеделието и храните.

30 на 100 хиляди е средната заболеваемост от COVID-19 в България, оповести той. По Черноморието и някой градове дори вече гони 50-60 на 100, а вариантът Делта е доминиращ.

По думите на Кунчев акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора - основен таргет на Делта варианта. Както и по бензиностанциите, където им големи групи хора, придвижващи се към морето и контролно-пропусквателните пунктове. "Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече ако някой носи маска го гледат накриво. И не мога да се начудя как нашите хора идват от Западна Европа и обясняват колко са железни там мерките. Само, че това важи за някъде другаде, не и докато са си у нас", категоричен беше здравният инспектор.

Той смята, че хотелите до голяма степен спазват мерките.

По думите на Кунчев страната се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението не е толкова рязко и с високи темпове. "Делта" вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е с по-бързи темпове. Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи", обясни още той.

От думите му стана ясно, че вероятно към края на годината ще има и "трета игла" на ваксините. "Но, това трябва да стане след нова характеристика на продуктите, която да бъде одобрена от ЕМА. След декември очакваме и подобрени ваксини, които да влияят още повече на вируса", разкри доцентът.

Доц. Кунчев съобщи още, че ще се променят условията за пътувания и влизане от някои определени държави.

"Княжество Монако влиза в червена зона заради ръст на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, но последната тя може следващата седмица да влезе и в червена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат пък от червената зона и това ще улесни движението с тези държави", информира още доц. Кунчев. Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Цветкова · преди 1 месеца
    Никакви проверки нито санкции е имало от началото на епидемията у нас и до сега , в автобусите 50% са без маски във влаковете 99% са без маски в магазините 20% са без маски .Да написани мерки има но не се контролират а на запад се контролират не е само защото там са по-възпитани от нас а им се бърка дълбоко в джоба ако не спазват мерките .Докато у нас само се говори ще има ръст на заболелите ,защото ние сме по лафа не по действията
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up