Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Д-р Кацаров: Ваксинацията за Covid трябва да остане доброволна.

Това, което се случи в „Пирогов“ и това, което се случи в „Алексан-дровска“ е илюстрация на това, което се случва в здравната систе-ма и това е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според пове-чето експерти Covid вълна". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.


Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.
"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.
По отношение на здравната реформа, министърът подчерта, че реформа е необходима не само в болничната, но и в извънболничната помощ. Според него първичната извънболнична помощ трябва да бъде натоварена с повече отговорности и финансиране, а спешната помощ е лошо структурирана, зле организирана и неокомплектована. Тя също трябва да бъде коригирана и адаптирана към потребностите на хората.
Що се отнася до болниците, по думите на д-р Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран:
"Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отдел-ните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюдже-ти на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов".
Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната озна-чава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връща-не към основния принцип - да се плаща само там, където е извър-шена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.
"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера".
Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към На-ционалния рамков договор, без да се чака новото правителство.


Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:
"Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си".
"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. ... Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid от-деленията в болниците, осигурени са количества лекарст-ва, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спо-коен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото със-тояние на здравната система", заяви служебният министър на здравео-пазването.
Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:
"Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от Covid-19".

Кацаров изказа мнение, че ваксинацията за Covid трябва да остане доброволна. Той подчерта, че всички логистични проблеми са решени.
Трябва да бъдат преодолени обаче негативните нагласи. Според д-р Каца-ров, това не е работа само на здравния министър, а е необходимо всички хора да положат усилия.
"Рискът да починеш от Covid-19 е може би хилядократно по-голям от риска да починеш от ваксинация. Аргументите в полза на ваксинацията са безспорни".

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up