Събота, Септември 25, 2021
Последвайте ни
Близо 60% от COVID пробите у нас – с делта вариант

Националният център по заразни и паразитни болести анализира чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2. При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са алфа, 53 (58.9%) – делта и 1 (1.1%) – бета. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Информацията опровергава, за жалост в негативна посока, казаното от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вчера. По думите на доц. Кунчев всеки трети с COVID у нас е с делта вариант, но според тези данни вариантът вече е много по-разпространен в България.

Очаквано, най-много случаи на варианта делта са открити в столицата – 24. В Бургас те са 7, във Варна – 4. В областта също така са засечени два случая на делта вариант при чуждестранни граждани, пребивавали във варненско. По три случая са регистрирани във Велико Търново и София-област, по два – в Плевен и Пловдив. По един случай на делта вариант е открит в Благоевград, Видин, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен, сочат още данните на ведомството.

Хоспитализирани са трима с алфа и шестима - с делта вариант на COVID. На домашно лечение са 16 души с алфа вариант, 31 - с делта и двама - с бета. 12 от заразените с алфа вариант вече са излекувани, както и 14 с делта и двама - с бета варианта.

Двама от заразените с делта варианта са починали. Битката с вируса са загубили също така и по един от заразените с алфа и бета вариантите.

При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава, уточняват още от МЗ.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up