Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р Дечо Дечев: Болница Св. Анна е приела 1 пациент по чернодробна пътека при над 3000 пациенти с Ковид

От къде идват проверките, обяснява бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на "Честно казано" с водещ Люба Кулезич.
Давам точно данни от периода от октомври 2019 до май 2020 година
"Св. Анна" е имала 3208 пациенти болни от ковид, е приела 1 човек по чернодробна пътека, "Александровска" от 878 Ковид заболели, отново има 1 приет по конкретната пътека, "ВМА" при 2066 болни Ковид – има 8 души по тази пътека. Докато "Пирогов" е имала 4305 пациенти с COVID-19, a приела 671 заради чернодробни проблеми - високият брой е бил причината за проверка.


Всичко това е правено умишлено и те си го признаха.
Когато в НЗОК е видяно, че има такава разлика е започнала проверка, за да се разбере какво става.
Докторът обясни и че всяка една българска болница, приемаща заболели от ковид, е подписала национален рамков договор. Този договор задължава, че до 30-дневен срок от изписване, пациентите трябва да бъдат прегледани контролно 2 пъти и това се включва в пътеката и е безплатно. Като по негови думи, "Пирогов" са се забавяли с този срок и са викали хората по-късно, за може да насочат прегледите им по клиничен път, вследствие на което да "приберат парите директно в касата на болницата"
Тоест те и всички други болници са поели ангажимент, всеки който са лекували от Ковид и е оцелял, да го прегледат 2 пъти в рамките на 1 месец, в тези прегледи се вкл/ всички изследвания, ако лекаря прецени.
 Канейки ги с малко закъснение, след изтичане на месеца, прегледа вече не безплатен и за да не плаща пациентът трябва да мине по КП. Тук идва голямото НО, защото приходът за болницата по една от тези пътеки е 1500лв и влиза в прихода на „Пирогов“, а ако прегледа е извършен в извънболничната помощ, той щеше да струва, на всички нас, не повече 150лв.

Ако приемем, че целият сектор е една пирамида, а върха на тази пирамида стои министърът на здравеопазването. Когато, на върха на Пирамидата е поставен министър, който е набутал болницата, на която е бил управител с 60млн.лв ( К. Ангелов бел.ред.) какво послание се отправя към цялото съсловие? - каза д-р Дечев и допълни, че 
И нека припомня, случаят, когато М. Бенатова,  попита проф. Ангелов, за Правителствена болница, той мълча една минута и накрая каза, с помощта на помощниците си, че това е проблем на НЗОК.
Ето тук е разликата, когато на върха на пирамидата е поставен човек, който да прикрива злоупотребите, и когато е поставен човек, който се жертва до известна степен, за да каже: Не, аз такива неща няма да толерирам“

Доктор Дечев подчерта, че проверките на НЗОК не са по КП, които лекуват Ковид. Според него лекарите са интелигентни хора и би трябвало да разберат, че има голям интерес протестът им да бъде политически оцветен. Те трябва да разберат, че зад тази проверка, стоят конкретни данни, които са неопровержими, че съвсем умишлени полагащите се безплатни прегледи на пациентите, са били заменени с платени прегледи от касата, които като разходи са минимум 10 пъти по-високи като цена, отколкото ако бяха направени в едномесечния срок

Според д-р Дечев, причина за вичко това се крие в решения от началото на пандемията, той обясни, че:
Съвсем умишлено, беше насаден, през 2020г., със сатинното участие на определени мед. лица, беше насаден панически страх в цялото население, който панически страх изигра много лоша роля върху основната функция на всяка болница – да лекува гражданите ( осигурените лица).
В резултат на този страх броят пациентите болниците падна драстично и ако НЗОК до този момент заплащаше средно 180млн.лв месечно, започна да плаща 100-110 млн. Това е около 40% по-малко.
Сами разбирате, че ако оборотът на една болница спадне с 40% тя финансово загива. Решението на капацитети от онова време беше, НЗОК да заплаща до 85% от дейността за същия месец предходната година, без тя реално да е извършена.


В резултат на това болниците започнаха да търсят някакви механизми да повишават приходите си. Огромен брой болници в България откриха легла за Ковид и според мен беше направена огромна грешка – Пирогов разкри най-голям % от леглата си за Ковид - близо 400 легла, Александровска само 73.
Върху една технологична болница, каквато е Пирогов беше нанесен един огромен удар върху плановите болни Много отделения се закриха, тя има водещи клиники в национален мащаб, те бяха пренасочени към други болници в това число и частни. Това не е решение на Балтов - той не може да нанесе такъв удар върху болницата. Това е политическото и наложено решение. " - каза докторът и допълни:


Пирогов трябваше да компенсира този намален оборот. Но те нямат таван на бюджета. Ако през 2019г. те са имали 100 единици бюджет, а през 2020г имат 50 единици, НЗОК им заплаща до 85 единици , но ако имат над 85 – те си ги получават. Каква е разликата –тези пари, които идват без да е извършена дейност ( до 85%) те влизат в общият оборот на болницата, ако се отчетат като извършени дейности, те влизат в бюджета на клиниките на Пирогов, но участват в допълнителното разпределение на средства над заплатите, за дейността която е извършила тази клиника.

Според д-р Дечев, заради политчески решения, много болници са били принудени да търсят начин  да увеличат приходите си. 

Цялото интервю с д-р Дечо Дечев, може да гледате тук

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up