Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
"Пирогов" и здравното министерство се обединиха около нуждата от реформа

Със здравното министерство имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след среща със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, предаде Агенция „Фокус“ „Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори“, отбеляза той.

Д-р Маджаров посочи, че и двете страни съжаляват за разменени реплики и тона.
„Установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Имаме уверението от новото ръководство, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. На трето място – имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“. Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от „Пирогов“. Обединяваме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите“, отбеляза председателят на БЛС.
На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.
„Има много изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, подчерта д-р Маджаров.


Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви
нарочни злоупотреби. Това каза пред журналисти д-р Камен Данов от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" след среща със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, предаде Агенция
„Фокус“. „Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“. „Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той. Според него им „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор.
Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up