Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
Ал. Александров: На този хаос трябва да се сложи край и той се вижда

Когато се появи един достоен и смел човек и министър, който осветява явните проблеми в системата, в болничните заведения, и вади кирливите ризи на управителите им, ВОЯТ им е оглушителен.това каза пред „Право и здраве“ Александър Александров, председател на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“, с който разговаряме по актуални теми. 

Г-н Александров,
Как ще коментирате ситуацията, на която ставаме свидетели през последните дни – протестите на част от медиците в Пирогов и упреците им към МЗ и НЗОК?
Ние Българите сме трудно разбираеми. Първо -не можем да се разберем самите ние, един с друг поради системни проблеми, породени от некадърни политически решения, едно от които е здравният модел и здравноосигурителната система в България.
Второ – деморализира се един цял сектор, какъвто е здравеопазването, в който „МОРАЛЪТ” трябва да е водещ !
И трето – можем ли да очакваме от хора извън системата или евентуално чужденци да ни разберът , ...НЕ естествено !
Казвал съм го и го твърдя, че на този хаос трябва да се сложи край и той се вижда разбира се. Затова е и този ВОЙ на остатъците от номенклатурата и на облажилите се по какъвто и да е начин (предимно корупционни практики) от досегашното, многогодишно, абсурдно властване на олигарси в политиката и здравеопазването ни.
Когато се появи един достоен и смел човек и министър, който осветява явните проблеми в системата, в болничните заведения, и вади кирливите ризи на управителите им, ВОЯТ им е оглушителен.
Това именно се случва с "Пирогов". Но не се случва за първи път. С подобни фиести са свързани уволненията на много директори на тази болница, наподобяваща феодално владение. Като се започне от директорът Спас Спасов, мине се през Раденовски и Миланов, та се стигне до самия проф.Балтов, ...все протести в защита на любимия феодал.
Време е обаче, да разберем, че сме в правова държава и редът и законите в нея, лоши или добри трябва да се спазват и да са еднакви за всички!
Закононарушители, доказани от проверки на НЗОК, като проф.Балтов, проф.Ангелов, проф. Любомир Спасов и т.н., трябва да се назовават, посочват с пръст и наказват справедливо, защото техните закононарушения са престъпления най вече срещу пациентите.

Може ли да се каже, че фокусът умишлено се измества и какъв е основният проблем?
Хората трябва да знаят това, което ние като медици и професионално съсловна организация повтаряме непрекъснато и от години:
Свидетели сме на една объркана и обърната в услуга на олигарсите система на здравеопазване в България. За жалост и ние сме принудени от лобистки закони да участваме в тази гротеска, довела до гибелта на много, много Българи . Тук въобще не споменавм COVID-19, а грешната система довела до това. Фокусът наистина се измества като се внушава че д-р Кацаров не бил коректен като пациент(какво общо има тук един частен случай ??), което е нелепо при факта, че самите лекари, които са задължени да лекуват по дадени правила признават че са ги нарушири , ......защото видите ли,....това било практика, ...така се правело!? Да, обаче НЗОК доказва още около 400 подобни случая в Пирогов! Факт, доказващ още веднъж неписаното нашенско правило : „Забранено е , ...НО МОЖЕ !”
Тук вече би трябвало да се намеси Прокуратурата, истинската Прокуратура !

БЛС разпространи анкета, която според някои е манипулативна, какво е вашето мнение за това?
За жалост БЛС като професионално съсловна организация би трябвало да се занимава с проблемите на достойните Български лекари. С повишаване на статута им, с повишаване на възнагражденията им, с проблемите при специализациите, със запазване на имиджа на тази достойна професия, а не със защита на частни интереси на лекари явно нарушили правилата и законите. Тук би трябвало да вземат отношение и да се намесят достойните лекари, членове на БЛС и да поискат обяснение от управителният съвет за случващото се. Все пак това е професионално съсловната организация на лекарите в България. Изпъква обаче и друг прецедент, профсъюзни организации, които са призвани да защитават правата и интересите на работещите и работниците се обявяват в защита на работодател !? Е това вече наистина е абсурдно и невиждано говорещо единствено за една сериозна олигархично–партийна схема обвързала всички важни структури и изкривяваща функционирането на държавата.
Ще дам пример и със самите нас - лекарските асистенти/фелдшери, като медици и професионалисти. Захвърлянето ни, без наше съгласие, по силата на един лобистки закон като „асоциирани медицински специалисти” в организацията „Българска асоциация на професионалисти по здравни грижи” – БАПЗГ ни смаза и обезсмисли като професия.
БАПЗГ ни обезличи и потъпка достойнството ни, и това е от години. Въпреки че професията ни категорично не отговаря като профил на професия която трябва да членува в тази бутафорна структура, лобиският закон ни принуждава да сме там. Защото някой така е решил, защото на власт имащите им е по-лесно да властват така, и защото не им пука за никой и за нищо. Компилацията от принудително и индивидуално членуващи хора в БАПЗГ представители на различни професии, няма нищо общо с понятието: „професионално съсловна организация”. Надявам се че в близко бъдеще разума ще натделее и ще сложим край на лобистки създадената БАПЗГ, която подложи на сегрегация не само нашата но и всички останали около 12-13 професии. Целта беше диктат, контрол и по-лесното манипулиране на хората с медицински професии. Резултатът го виждаме пред и в "Пирогов", а и като цялостното ни трагично състояние на здравната система.

Бившият премиер и бившият министър на здравеопазването, сега депутат от ГЕРБ, изразяват пълна подкрепа за проф. Балтов, в този ред на мисли – къде свършва медицината и започват политиката и манипулациите и в чия полза е това?
Нормално е съпартийци да се подкрепят. Но не е нормално, когато бъркат партията с държавата! Медицината свършва и партизирането и манипулациите започват тогава когато джипката започва да бръмчи с пасажери професорите Балтов и Ангелов, по полу асфалтираните магистрали с шофьор премиер,... заради ползите му. А, магистралите всъщност се оказаха безпътица за едни професори.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up