Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Ал. Александров: На този хаос трябва да се сложи край и той се вижда

Когато се появи един достоен и смел човек и министър, който осветява явните проблеми в системата, в болничните заведения, и вади кирливите ризи на управителите им, ВОЯТ им е оглушителен.това каза пред „Право и здраве“ Александър Александров, председател на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“, с който разговаряме по актуални теми. 

Г-н Александров,
Как ще коментирате ситуацията, на която ставаме свидетели през последните дни – протестите на част от медиците в Пирогов и упреците им към МЗ и НЗОК?
Ние Българите сме трудно разбираеми. Първо -не можем да се разберем самите ние, един с друг поради системни проблеми, породени от некадърни политически решения, едно от които е здравният модел и здравноосигурителната система в България.
Второ – деморализира се един цял сектор, какъвто е здравеопазването, в който „МОРАЛЪТ” трябва да е водещ !
И трето – можем ли да очакваме от хора извън системата или евентуално чужденци да ни разберът , ...НЕ естествено !
Казвал съм го и го твърдя, че на този хаос трябва да се сложи край и той се вижда разбира се. Затова е и този ВОЙ на остатъците от номенклатурата и на облажилите се по какъвто и да е начин (предимно корупционни практики) от досегашното, многогодишно, абсурдно властване на олигарси в политиката и здравеопазването ни.
Когато се появи един достоен и смел човек и министър, който осветява явните проблеми в системата, в болничните заведения, и вади кирливите ризи на управителите им, ВОЯТ им е оглушителен.
Това именно се случва с "Пирогов". Но не се случва за първи път. С подобни фиести са свързани уволненията на много директори на тази болница, наподобяваща феодално владение. Като се започне от директорът Спас Спасов, мине се през Раденовски и Миланов, та се стигне до самия проф.Балтов, ...все протести в защита на любимия феодал.
Време е обаче, да разберем, че сме в правова държава и редът и законите в нея, лоши или добри трябва да се спазват и да са еднакви за всички!
Закононарушители, доказани от проверки на НЗОК, като проф.Балтов, проф.Ангелов, проф. Любомир Спасов и т.н., трябва да се назовават, посочват с пръст и наказват справедливо, защото техните закононарушения са престъпления най вече срещу пациентите.

Може ли да се каже, че фокусът умишлено се измества и какъв е основният проблем?
Хората трябва да знаят това, което ние като медици и професионално съсловна организация повтаряме непрекъснато и от години:
Свидетели сме на една объркана и обърната в услуга на олигарсите система на здравеопазване в България. За жалост и ние сме принудени от лобистки закони да участваме в тази гротеска, довела до гибелта на много, много Българи . Тук въобще не споменавм COVID-19, а грешната система довела до това. Фокусът наистина се измества като се внушава че д-р Кацаров не бил коректен като пациент(какво общо има тук един частен случай ??), което е нелепо при факта, че самите лекари, които са задължени да лекуват по дадени правила признават че са ги нарушири , ......защото видите ли,....това било практика, ...така се правело!? Да, обаче НЗОК доказва още около 400 подобни случая в Пирогов! Факт, доказващ още веднъж неписаното нашенско правило : „Забранено е , ...НО МОЖЕ !”
Тук вече би трябвало да се намеси Прокуратурата, истинската Прокуратура !

БЛС разпространи анкета, която според някои е манипулативна, какво е вашето мнение за това?
За жалост БЛС като професионално съсловна организация би трябвало да се занимава с проблемите на достойните Български лекари. С повишаване на статута им, с повишаване на възнагражденията им, с проблемите при специализациите, със запазване на имиджа на тази достойна професия, а не със защита на частни интереси на лекари явно нарушили правилата и законите. Тук би трябвало да вземат отношение и да се намесят достойните лекари, членове на БЛС и да поискат обяснение от управителният съвет за случващото се. Все пак това е професионално съсловната организация на лекарите в България. Изпъква обаче и друг прецедент, профсъюзни организации, които са призвани да защитават правата и интересите на работещите и работниците се обявяват в защита на работодател !? Е това вече наистина е абсурдно и невиждано говорещо единствено за една сериозна олигархично–партийна схема обвързала всички важни структури и изкривяваща функционирането на държавата.
Ще дам пример и със самите нас - лекарските асистенти/фелдшери, като медици и професионалисти. Захвърлянето ни, без наше съгласие, по силата на един лобистки закон като „асоциирани медицински специалисти” в организацията „Българска асоциация на професионалисти по здравни грижи” – БАПЗГ ни смаза и обезсмисли като професия.
БАПЗГ ни обезличи и потъпка достойнството ни, и това е от години. Въпреки че професията ни категорично не отговаря като профил на професия която трябва да членува в тази бутафорна структура, лобиският закон ни принуждава да сме там. Защото някой така е решил, защото на власт имащите им е по-лесно да властват така, и защото не им пука за никой и за нищо. Компилацията от принудително и индивидуално членуващи хора в БАПЗГ представители на различни професии, няма нищо общо с понятието: „професионално съсловна организация”. Надявам се че в близко бъдеще разума ще натделее и ще сложим край на лобистки създадената БАПЗГ, която подложи на сегрегация не само нашата но и всички останали около 12-13 професии. Целта беше диктат, контрол и по-лесното манипулиране на хората с медицински професии. Резултатът го виждаме пред и в "Пирогов", а и като цялостното ни трагично състояние на здравната система.

Бившият премиер и бившият министър на здравеопазването, сега депутат от ГЕРБ, изразяват пълна подкрепа за проф. Балтов, в този ред на мисли – къде свършва медицината и започват политиката и манипулациите и в чия полза е това?
Нормално е съпартийци да се подкрепят. Но не е нормално, когато бъркат партията с държавата! Медицината свършва и партизирането и манипулациите започват тогава когато джипката започва да бръмчи с пасажери професорите Балтов и Ангелов, по полу асфалтираните магистрали с шофьор премиер,... заради ползите му. А, магистралите всъщност се оказаха безпътица за едни професори.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up