Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Лекарският съюз се обяви против на опитите за "административен тормоз" от страна на НЗОК над лечебни заведения

Българският лекарски съюз се обяви против исканията на НЗОК болници да възстановят неоснователно получени суми. Лекарският съюз нарича проверките, извършвани от Здравната каса „тенденциозни“, а действията й – „административен произвол“.

Позицията идва на фона на резултатите от проверката на УМБАЛСП „ПИРОГОВ", които   НЗОК публикува вчера.  От информацията на Касата става ясно, че е проверена медицинската документация на 802 пациенти, установени са редица нарушения, в това число и отчетена, но неизвършена дейност. В резултат на което лечебното заведение трябва да възстанови на НЗОК над 1млн. лв неоснователно получени суми.

Ето пълния текст на позицията на съсловната организация:

БЛС се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано.

БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който дори да разглежда възможността за възстановяване на тези средства.

На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с COVID-19.

Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо.

БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?

Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!

УС на БЛС

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  д-р · преди 4 месеца
  Ако не беше пострадал Пирогов, дали БЛС щяха да се загрижат за простите провинциални болници!?Но, скоро предстои нов изборен период. Трябва да демонстрираме активност.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   гост · преди 4 месеца
   Пирогов не е пострадал, пострадали са почтените лекари и данъкоплатците, както и пациентите с неверни диагнози.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 4 месеца
  БЛС се обяви против контрола на НЗОК и подкрепи източването на бюджета ѝ. Габровски да върне откраднатите пари
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up