Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Министерство на здравеопазването публикува проект на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 17 от 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и за подбор на конкретен реципиент на орган, тъкан или клетки,  който  се прецизират се текстовете, регламентиращи включването в служебния регистър на ИА „Медицински надзор“.

Основната причина за изменение и допълнение на Наредбата е да се осигури спазването в достатъчна степен на принципа, че трансплантацията следва да се извършва при условия, гарантиращи равни права на нуждаещите се от трансплантация пациенти.

 За да гарантира това, от МЗ предлагат в процеса на взимането на решение за извършването на конкретна трансплантация да бъдат въвлечени  лекари-експерти от различни лечебни заведения при участие на представител на организация за защита на правата на пациентите. Работата на лекарите ще бъде организирана в експертни комисии по съответните органи. Тези комисии ще имат за задача по обективните данни да извършат оценка и да предложат най-подходящите реципиенти при наличие на донорски орган.

Проектът предвижда оптимизиране на механизмите по включване на потенциални реципиенти на органи в служебния регистър на ИАМН и въвежда задължителна периодична актуализация на данните за здравословното състояние. Данните от служебния регистър на ИАМН показват, че към момента само 12 % от пациентите са с актуализирана информация за тяхното здравословно състояние.

Регламентирана е процедура при първоначално включване в служебния регистър. Липсата на ключови параметри като кръвна група, ръст, тегло и др. прави невъзможно обективното оценяване на съвместимостта с конкретен донор.

Създават се и специални правила, уреждащи възможността за извършване на трансплантация на чужди граждани на територията на страната. Въвеждат се редица изисквания, на които съответният потенциален реципиент от чужда държава следва да отговаря с оглед спазването на водещи принципи при такъв род трансплантации –– валидно информирано съгласие, осигурено предтрансплантационно наблюдение, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател, гарантирано следтрансплантационно наблюдение и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора.

Очакван резултат от въвеждането на промяната, е повишаване на общественото и професионалното доверие в трансплантационната система и създаване на сигурност в ангажираните в тези процеси лица, относно стриктното прилагане на въведените правила.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up