Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Д-р Болтаджиев: Отлагането на имунизацията за септември е грешка

„Единственият начин да се вземат адекватни мерки за справяне с пандемията е ваксинацията и придобитият имунитет“, това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Център за защита правата в здравеопазването в пред БНР

Според него бавните темпове на ваксинация се дължат на затоплянето на времето и намаляване на случаите на COVID-19. Тези ниски нива на заболеваемост обаче не бива да ни успокояват, каза Болтаджиев и допълни, че отлагането на ваксинация за септември е грешка.

„Ако започне една нова вълна, тя ще започне на базата на това, че ще заварим по-малко имунизирани. Ако обаче хората са имунизирани преди това, самите те няма да се разболеят при този начален пик, който предстои“, обясни докторът.

Той каза още, че дейността на Обществения съвет по ваксинация, създаден към министерството на здравеопазването, е различна от тази на Ваксинационния щаб.

„Щабът имаше за задача да организира ваксинациите, но ние видяхме, че те не бяха организирани докато не дойде временното правителство. Имаше и няколко пункта, а общопрактикуващите лекари почти не ваксинираха. Сега целият този процес е регулиран, има пунктове навсякъде и предимно общопрактикуващите лекари са тези, които ваксинират“, каза Болтаджиев.

Според него обаче е време хората да поемат отговорност към околните и да предприемат първата стъпка към имунизация и придобиване на колективен имунитет.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up