Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
СГС  спря вписването на новото ръководство на „Александровска“

Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на „Александровска“ болница до приключване на делото, заведено от старото ръководство срещу освобождаването му. Това гласи определението на СГС от днес по повод молба на проф. Буланов за спиране на регистърното производство по заявлението за заличаване на членовете на Съвета на директорите на болницата и вписване на нов състав.

„Единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо, като в хипотезата на прекратяване на производството поради недопустимост на иска или отхвърлянето му като неоснователен, регистърното производство се възобновява“, пише в определението на СГС.

Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок с частна жалба пред Столичния апелативен съд.

Припомняме, че на 9 юни Агенцията по вписванията отказа да впише новия Съвет на директорите на УМБАЛ „Александровска“ заради констатирано противоречие, че в един и същ документ се твърди, че от една страна е налице проведен конкурс, а от друга страна - че заявените за вписване членове на съвета на директорите се назначават за срок до провеждане на конкурс.

„Преценката на длъжностните лице по регистрация е формална и се свежда до установяване на съответствие на исканите за вписване обстоятелства с приложените, в доказателство на това документи. Проверката по конкретния случай е установила противоречие и това е мотивирало отказа на длъжностното лице по регистрация“, пише в становището на АВ.

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров взе решение да освободи Съвета на директорите, след като проверка на МЗ показа нередности при провеждането на заседанията на борда и финансови загуби на УМБАЛ „Александровска“ за последните 10 години.

Конкурсите за членовете на Съвета бяха проведени по правилата Закона за публичните предприятия през март тази година и от тогава са и договорите на членовете му проф. Богов, проф. Димитър Буланов и доц. Александър Оскар. Като принципал на лечебното заведение, д-р Кацаров еднолично реши да прекрати договорите на проф. Богов и проф. Буланов, а доц. Оскар подаде оставка от поста.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up