Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Мин. Кацаров: Плащаме с кръв за лошото управление на кризата

През цялото време кризата се управляваше политически, а на края и предизборно. Числата сами по себе си говорят, че кризата е управлявана лошо. – каза д-р Кацаров в интервю за телевизия Евроком  и припомни, че през последните 6 месеца, в България са починали 26 000 души повече, отколкото за същия период през която и да е от последните 5 години. 

"Моята цел, от която няма да отстъпя, е че приоритетно трябва да се ваксинират възрастните хора. Ако успеем, следващите 2 месеца да ваксинираме голяма част от тези хора, ние можем да си позволим да намалим и противоепидемичните мерки" 

„Целта не е да се постигне някаква бройка, а на първо място да се спасят човешки животи и на второ място е да се ограничи разпространението на вируса. Разпоредил съм мобилни екипи да имунизират хората, които са неподвижни или живеят на трудно достъпни места, ако те желаят, разбира се. Смятам, че това, че тези хора не бяха ваксинирани първи (поради което даваме толкова жертви до този момент) е нехуманно отношение към тях“, каза още той.

Д-р Кацаров, заяви че в момента се изготвя епидемичен доклад, от който ще стане ясно колко хора са се срещали с вируса. „До този момент, такава информация не е изнасяна“ – каза още министърът.

Д-р Кацаров информира, че Здравната каса ще извърши проверки на болници, за които има сигнали за фалшиви хоспитализации. „Управителят на Касата се съгласи, че трябва да бъде изработено мобилно приложение, което да сигнализира веднага, когато е отчетена дейност за всеки потребител на системата и това ще бъде направено в най-скоро време“, каза д-р Кацаров.

По отношение на проверките по сигнали в болниците той обеща, че ще обяви резултатите от тях веднага, независимо дали те са показали нарушения или не.

По отношение на НОЩ той припомни че НОЩ е създаден като работна група към министър-председателя и посочи, че е обсъждал въпроса с премиера Стефан Янев, по време на който той е бил категоричен:
„На мен щаб не ми трябва. Не ми трябват хора, които да съобщават лошите новини. Ако има лоши новини, аз не се страхувам да стана и да ги кажа. Не ми трябва някой да го прави вместо мен, няма да се явявам на избори“ - каза д-р Кацаров. 

Той обясни, че след изказването на Борисов всъщност щабът е възстановил работата си само „на телевизора“ и посочи, че няма официална заповед за това. „Така че щаб не съществува от месец и половина и той е закрит от месец и половина“, каза д-р Кацаров. По думите му в МЗ има достатъчно органи и структури, с които да управлява системата, и ако започне да работи по-добре, ще я управлява по-добре. Не ни е нужен такъв щаб, категоричен бе здравният министър.

Три главни задачи очерта в работата си за следващите 10 дни служебният здравен министър – поправяне на системата за издаване на сертификата за имунизации, което трябва да се случи до петък, пълно преработване на Плана за възстановяване и развитие за сектор „Здравеопазване“, тъй като отделените близо 700 млн. лв. трябва да отидат за нови технологии, за дигитализация, за телемедицина, а „не за стиропор“, и стартиране на процедурата за „Хермес“ системата за въздушна медицинска помощ.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up