Четвъртък, Септември 23, 2021
Последвайте ни
Д-р Симидчиев: Не е времето да ваксинираме и децата срещу Ковид-19

"Децата не боледуват тежко. При тях все още нямаме голям риск - поне при тези варианти, които имаме до момента. Децата не са резервоар на тежка инфекция и не натоварват здравната система, но са начин на разпространение на инфекцията, позволяват ѝ да циркулира в обществото повече.

Ако искаме да намалим смъртността и тежестта върху здравната система, трябва да ваксинираме рисковите групи - възрастните, болните, хората, които работят в рискови сектори", заяви пулмологът  д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR в отговор на поставен въпрос, трябва или не да се ваксинират децата срещу Ковид и добави, че
ако все пак целта на ваксинационната кампания у нас е да се намали разпространението на заразата, България може да си позволи да ваксинира и деца. Но според пулмолога това ще усложни допълнително логистиката и сега не е времето на такова разширение на обхвата.
Нужна ли е трета доза ваксина?
По отношение на необходимостта от трета доза ваксина той заяви:

"Зависи от активността на процеса. Ако имаме зараждащи се нови пикове в близко бъдеще, това може да е важна опция. Същевременно, ако угасне пандемичният процес, поставянето на трета доза може да не е толкова спешно. Тя може да ограничи възможността ваксината да бъде прилагана на хора, които не са ваксинирани, все пак количествата са предвидени за две дози при повечето хора".

И повтори становището на регулаторните власти - необходими и достатъчни са две дози ваксина срещу Ковид-19.
По друга от темите свързани с Ковид - Индийският вариант, той каза: 
"При всички положения той е много по-заразен, много по-лесно се разпространява от другите варианти. Доколко е по-тежко протичащ от другите варианти, е друг въпрос", изтъкна пулмологът.

Нужно е да се съберат достатъчно данни в генетична обстановка, в популации, които не са само в Индия, стана ясно още от думите му.

"Индийското население е с различна генетична настройка спрямо европейското, може да има и различна тежест. Индия беше относително по-пощадена преди това, имаше по-малко заразени с класическите варианти. Може да се окаже, че предварителната инфекция и ваксинационният процес в Европа ще ограничи разпространението, скоростта и тежестта на заболяването", обясни д-р Симидчиев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up