Вторник, Август 03, 2021
Последвайте ни
Готови сме за пета фаза на ваксинацията срещу COVID

Страната ни има готовност да започне пета фаза на ваксинацията срещу COVID. Това стана ясно на брифинг на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Това означава, че всички лица могат да получат имунизация чрез един от трите действащи канала“, посочи той. В петата фаза се включват и настанените в бежански центрове, затворниците и по-трудно достъпни групи, се разбра още от думите му.

Имунизацията е възможна чрез личните лекари, електронната система, в която за следващата седмица има записани 12 000 души, и чрез зелените коридори. Те ще продължат да работят, докато има достатъчно количества ваксини, поясни доц. Кунчев. Коридорите ще бъдат запазени, там където лечебните заведения имат възможност да ги поддържат, но подробна информация кои от коридорите ще останат и с какъв график ще работят се очаква на по-късен етап.

Половината от доставяните ваксини се разпределят към личните лекари, а за тези от медиците, които са в труднодостъпни места, ще се разчита на съдействието на полицията, посочи главният държавен здравен инспектор. Масово навсякъде да се разнася на всички общопрактикуващи лекари не мисля, че ще е възможно, отбеляза той. Доц. Кунчев даде и подробности за проведената по-рано среща, свързана с възможността за запазване на ден и час за получаване на ваксини от ОПЛ, като стана ясно, че тя ще стартира не днес, както се очакваше, а на 17 май.

Доц. Кунчев посочи още, че след 20-ти май е възможно да има промяна в условията на съхранение на ваксината на Pfizer и това ще е възможно за период от четири седмици, което ще улесни работата на личните лекари. В момента този период е една седмица. Очаква се и флаконите да идват готови за приложение.

Скоро се очаква одобрението на ваксината за приложение при деца над 12 години, като в момента текат изпитвания и при деца над 6-годишна възраст. Това приложение се очаква и за ваксината на Moderna.

По думите на доц. Кунчев ваксините ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа и това е добре, защото обратната тенденция би означавало недостатъчно ваксини за хората, които биха искали да се имунизират. Според него няма как да се прогнозира какви нови мутации на вируса ще възникват и каква ще е ситуацията през есента. Той обаче отбеляза, че Европа трябва да е подготвена чрез планиране на достатъчно количества ваксини за няколко години напред.

Доц. Кунчев сподели, че е притеснен от натрупването на дългите празнични дни, но посочи, че е възможно да има повече случаи заради факта, че хората са избягвали да си правят тестове по време на почивката.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up