Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Държавата вдига три пъти цената на животоспасяващо лекарство

Това ни пише в писмо майка, ужасена от новата цена на имуновенин, с което лекарство се лекува дъщеря ѝ.
„Моята дъщеря страда от заболяването множествена склероза от 10 години. Лекува се с лекарството имуновенин - 60 ампули всеки месец, лекарството  не се заплаща от НЗОК , поради което го купуваме. От няколко дни цената на Имуновенина нарасна почти 300 процента на 42 лв. за една ампула, което означава, че трябва да плащаме по близо 2500 лева за лекарства всеки месец. Макар да има други лекарства за множествена склероза, които се покриват от касата, при моята дъщеря имуновенина показа добри резултати и ползата от лечението е значителна.

Независимо от заболяването, тя завърши СУ Специалност "Логопедия"  и Магистратура "Когнитивни нарушения на развитието" и работи като логопед.
Възникват следните въпроси, как е образувана производствената цена на имуновенина? Искам да обърна внимание, че лекарството се ползва и от други пациенти с автоимунни заболявания. Моля за вашето съдействие за сезиране на отговорните институции!“За много болни, лекарството Имуовенин интакт, произвеждано от държавната фирма Бул Био, е единствена алтернатива и има характер на живото поддържаща терапия. Преди повече от месец Бул Био извади медикамента си от Позитивния лекарствен списък и същият изчезна от аптеките. Оказа се, че причината за действията на държавната фирма е желанието рязко да повиши цената на медикамента. Нормативната уредба забранява на производителите на лекарства да повишават вече регистрирани цени с повече от процента на годишната инфлация. За да заобиколи това ограничение, Бул Био е деригистрирал лекарството си, след което се кани да го регистрира отново, но на три пъти по-висока цена. Съдействие в машинацията, фирмата е получила от здравното министерство и Националният съвет по цени и реимбурсиране. На практика тези, които трябва да се грижат за спазване на закона са съдействали за неговото заобикаляне във вреда на пациентите.
Отделно от това, повече от 10 години Бул Био отказва да разшири показанията за лечение с Имуновенин, въпреки че същият се прилага масово и с отличен ефект при болни с редица автоимунни заболявания. Последица от това бездействие на държавната фирма е, че НЗОК не може да го реимбурсира и болните са принудени да плащат цялата цена, която за еднократно вливане може да достигне до 3-4 хиляди лева.
В случая болните не могат да потърсят защита от държавата, защото правата им са засегнати именно от държавата.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up