Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група „Изправи се, мутри вън!“, са внесли законопроект, който предвижда отмяна на лимитите на НЗОК. Със законопроекта се предлага още отмяна на забраната за НЗОК да сключва договори с нови структури на лечебни заведения. В мотивите на вносителите четем:
И преди пандемията, причинена от Sars-Cov-2 нея здравната ни система се намираше в лошо състояние. Това са вижда най-добре от повечето медико-статистически показатели. 2019 година страната ни завърши на първо място в света по показателя обща смъртност. Детската смъртност е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

Средната продължителност на живота е най-ниската в Европейския съюз. Последни сме и по индекс на здравния потребител. Намираме се на второ място по доплащане на медицинската помощ. Имаме три пъти по-малко от необходимото медицински сестри и три пъти повече болници. На лице са тежки регионални диспропорции.
Пандемията разкри всички недостатъци на здравната ни система. Картината на умиращи на тротоара пред входа на болниците хора ще остане за винаги в съзнанието ни. Не можем да забравим закъснелите линейки и обикалящите по няколко дни в хора в търсене на легла в болниците. В същото време според публикуваните от НЗОК данни, през цялото време, повечето от половината болнични легла останаха незаети. Лекарите от извънболничната помощ останаха изолирани от борбата с пандемията, а тестовете станаха безплатни чак в края на миналата година. Лечението на Covid-19 беше стоварено на малка част от медиците в болниците, които изнемогваха, а колегите им по-скоро бездействаха.
Вместо да реформира системата, мнозинството даде извънредна власт на здравния министър да се разпорежда с лечебните заведения.
Резултатите от лошото управление са видими за всички. Коефициентът на обща смъртност достигна космически нива от 17.8‰, а от началото на година е дори още по-висок. Леталитетът от Covid-19(3.96%) е два пъти по-висок от средния за Европейския съюз (1.91%). Последни сме по броя на поставените ваксини.
Налага се да действа незабавно. И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 година влошават качеството на медицинската помощ, създават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК. Стотици становища на експерти и неправителствени организации не бяха чути. Не бяха взети под внимание, нито становищата на Националния омбудсман, нито на Комисията за защита на конкуренцията. Стигна се до там десетки болници да водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност. В няколко свои решение Върховният касационен съд обяви налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на самата Конституция. Дори мнозинството в предишния Парламент се съгласи да изплати със задна дата дължимите суми, но текстове свързани с лимитите, не бяха премахнати от закона.
Всичко това обосновава предложението за отпадане на всички текстове от закона за здравното осигуряване, даващи право на НЗОК да разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и да отказва плащане, ако тези квоти а надвишени.Наред с лимитите върху дейността, другият основен фактор изиграл роля за плачевните резултати на здравната система е забраната за разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващите. Заради тази забрана, болниците не можеха да разкрият нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с Covid-19, а НЗОК пък не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност. Това доведе до абсурда повече от половината болнични легла да са незаети и в същото време да се отказва хоспиталзаиция на болни в критично състояние. За това, наред с лимитите трябва да се премахнат и всички текстове, забраняващи на лечебните заведения да се преструктурират, според нуждите на пациентите и текстовете, забраняващи на НЗОК да сключва договори за заплащане на дейността на новите структури.
За да се получи максимален ефект от описаните промени е необходима промяна и в начина на приемане на медицинските стандарти. Те бяха приети с цел да се повиши качеството на медицинската помощ. Няма нито едно доказателство, че от въвеждането им преди повече от 10 години до сега, качеството на медицинската помощ се е подобрило. Напротив, има сериозни основания са се твърди, че качеството се е влошило и това се вижда не само от медико-статистическите показатели на страната, но и от степента на удовлетвореност на пациентите. Причината за това е, че медицинските стандарти нямат характер и съдържание на стандарти за качество, а представляват механичен сбор от количествени критерии. Те станаха поле за множество лобистки поправки и бяха използвани за административно пренасочване на пациенти от едни лечебни заведения към други. Те са една от основните причини за тежкото състояние на повечето общински болници.
Предлагаме медицинските стандарти да бъдат създадени отново при спазване на процедурите на закона за националната стандартизация. Приемането на нови истински медицински стандарти за качество и отмяната на досегашните лобистки наредби, няма да доведе до сътресение, защото основните изисквания за дейността на лечебните заведения така или иначе се определят с НРД.
Предлаганите промени не са нещо ново за здравната система. Тя функционираше без лимити до 2015 година, а ограниченията за разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващите, бяха въведени дори по-късно.
Въпреки това, смятаме, че е правилно да се даде време на НЗОК и лечебните заведения да се адаптират към предлаганите промени. За това предлагаме те да влязат в сила от 1 януари 2022 година, когато ще влезе в сила и новият закон за бюджета на НЗОК.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН 

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up