Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Проф. Кожухарова: Не виждам смисъл от удължаване на епидемичната обстановка

Не виждам смисъл от удължаване на епидемичната обстановка. Това заяви пред bTV проф. Мира Кожухарова. Според нея липсват медицински съображения за това решение.

Тя посочи, че излизаме от третата вълна на епидемията, броят на положителните случаи намалява и има тенденция за ход надолу и на броя на смъртните случаи. По думите й епидемичната обстановка у нас е продължила прекалено дълго, а това показва липсата на критерии за въвеждането и отмяната й.

„Моето усещане е, че е много по-лесно да се управлява в такава ситуация и става дума за политическо решение. По-лесно се прокарват някакви решения, които нямат медицински причини“, заяви тя.

 

Проф. Кожухарова обясни, че смъртните случаи следват с около две седмици повишаването на заболеваемостта и в този смисъл у нас ще продължи да има и такива.

Проблемът е да започнат да намаляват реално болните и това вече го виждаме, заяви тя.

„В момента хоспитализираните болни хора са над 50 години, това са засегнатите групи, които и към момента не са достатъчно предпазени заради ниския ваксинационен обхват“, допълни специалистът. Тя посочи, че има заболели и малки деца и млади хора, но те са по-скоро изключение. Случаите на бременните жени, заболели от COVID, са изключение, смята още проф. Кожухарова. В момента те не се съветват да се ваксинират, така че не виждам какво можем да им предложим освен да си стоят вкъщи, каза тя.

Според нея ваксинираният или преболедувал човек трябва да има правото да не носи маска.

Тя призна още, че е я ужасява затварянето на детски градини, училища и университети.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?

Проф. Кожухарова коментира и думите на доц. Мангъров, че начело на НОЩ трябва да бъде поставен епидемиолог, като заяви, че одобрява тази идея, но призна, че не би приела тя лично да оглави щаба.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up