Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Ето защо Б. Борисов разформирова НОЩ

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.
Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на 26 февруари 2020 година. В него влизат ген. В. Мутафчийски(ВМА) – Председател, полк. Д. Димов(ВМА) – секретар и членове – гл. комисар Г. Арабаджиев(МВР), гл. комисар Св. Кичиков(Гр. полиция), Б.Христов(МВнР), А. Кунчев(ГДЗИ), Т. Кантарджиев(НЦЗПБ). В последствие към щаба са привлечени А. Балтов(Пирогов) и Д. Йорданов(СРЗИ).

Месец по-късно Бойко Борисов създава медицински съвет, в който включва някои от критиците на НОЩ, като А. Мангъров. К. Костов, Цв. Гълъбова, и зам. министър Б. Пенков. Месец по-късно медицинският съвет се саморазпуска.Националният оперативен щаб е със статут на работна група. Задачата му е да наблюдава и анализира ситуацията с Ковди-19, и да информира премиера, министрите, медиите и обществеността. Щабът никога не е имал властнически правомощия. Заседанията му не са протоколирани, решения не са вземани.
Заповедта за разпускане на щаба няма да се отрази на борбата с епидемията, защото всички административни правомощия са на министъра на здравеопазването, Главния държавен здравен инспектор и директорите на РЗИ.
Все пак би било добре, предвид централната роля, която заемаше в публичното пространство, щабът да предостави пред обществеността някакъв доклад за дейността си през последната една година. Това е важно и с оглед на действията при бъдещи епидемии.
Премиерът също така дължи обяснение за мотивите за разформироване на щаба и оценка за дейността им. Освобождава ги, защото епидемията е отминала и вече няма нужда от такъв орган или защото не е доволен от работата им или по друга причина, нямаща нищо общо с държавното управление и кризата? 

Ако се вгледаме в мотивите за създаването и анализираме дейността на НОЩ, ще видим, че този орган беше създаден, най-вече да снеме отговорността за кризата от плещите на Бойко Борисов. Основната задача на щаба беше да казва лошите новини – колко страшна е болестта, колко хора ще умрат, кои бизнеси ще бъдат затворени. След стана ясно, че Борисов вече няма да е премиер, групата за съобщаване на лоши новини вече не му е нужна и той съвсем закономерно я разпуска.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ани · преди 5 месеца
  Щабът е помощен орган на правителството. Щом правителството е в оставка, логично е и щабът да се разпусне. В противен случай настоящите народни избраници, типично в техния хейтърски и меко казано непристоен език, биха изсипали огромна помия върху главите на колегите, които бяха в НОЩ, не че и преди и сега не го правят. Много е грозно и срамно, но както е казал Цезар: ''Всеки народ си заслужава управниците'' , които обещават "" хляб и зрелища"", като до сега виждаме само зрелища, а за хляба не е сигурно.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Николай · преди 5 месеца
   Драга Ани, от трафаретизмите, които ръсите обилно, става ясно, че вероятно гладите ежедневно сменящите се генералски униформи на един коремен хирург, който надали е мръднал в познанията си по вирусология от студентския изпит. Нищо, поплачете си за един друг генерал, при когото си живуркахте добре: може и да ви олекне!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 5 месеца
  Мутафчийси да даде отчет в Парламента
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up