Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Решаваме до седмица дали да прилагаме AstraZeneca на лица под 60 години

Португалското председателство на ЕС е изпратило становище до България, според което общоевропейският подход ще е приложението на ваксината на AstraZeneca да се ограничи изцяло при лицата под 60 години. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов и зам.-здравния министър Жени Начева пред Столичната регионална здравна инспекция. Преди да се вземе крайно решение у нас обаче ще се изиска спешно становище от българските експертни съвети, което трябва да е ясно до края на тази седмица.

От думите на Ангелов стана ясно, че в момента интересът към AstraZeneca в България е спаднал до символични нива. Той обаче отново увери, че от медицинска гледна точка ваксината е изпитана, ефикасна и безопасна.

Експертите трябва да кажат и какво ще се случи с хората, които са получили първа доза от препарата и искат да си направят и втора игла. Със сигурност на хората, които са си сложили първа игла, ще дадем ясен отговор дали втората да е базирана на информационна РНК или да е векторна ваксина – това е ваксината на Janssen, заяви здравният министър. Решение ще се вземе и по отношение на лицата, които категорично искат да се ваксинират с продукта на AstraZeneca.

Аз лично вярвам във ваксините, нямам колебание, когато ваксинирам сина си с всички ваксини, включително с допълнителните. Вярвам във ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna, защото те са преминали всички клинични изпитвания, подчерта проф. Ангеов.

Малко повече навлезе рекламата в медицината, коментира ситуацията той, като призова българите да вярват на родните специалисти. Нямаме колебания, че постъпваме правилно и няма да изложим на риск живота на нито един човек, каза той.

Здравният министър допълни, че няма нито едно клинично проучване, в което да се наблюдават два различни продукта. В същото време, посочи той, решение за прилагане на различни видове ваксини при едни и същи лица вече се прилага в някои европейски държави.

Запитан какво ще се случи с ваксините на AstraZeneca, ако няма никакъв интерес към тях, той обясни, че те ще бъдат изтеглени и съхранявани в складовете на БулБио или РЗИ. Какво ще се прави с тях ще се реши спрямо договорите, подписани между ЕК и компанията.

На брифинга стана ясно, че до края на деня ще се вземе решение за улеснение на логистиката, свързана с разпределението на ваксините при личните лекари. Целта е да не се налага те да чакат на дълги опашки пред здравните инспекции.

Здравният министър съобщи още, че днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца, а с очакваните допълнителни количества до края на юни общото количество ще е 2 700 000 дози. Първите дози от ваксината на Janssen пък се очакват на 16-ти април и те ще са в размер на 14 400 дози.

В момента в София няма РНК ваксини, съобщи от своя страна заместник-здравният министър Жени Начева. Тя посочи, че желаещите да си поставят този тип ваксина ще трябва да изчакат до май месец.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up