Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни
Европейската комисия трябва да се срамува от това предложение

Европейската комисия (ЕК) представи в сряда законодателното си предложение за зелени паспорти за пътуване. Идеята е, че гражданите на Европейския съюз ще могат да пътуват между държавите, само ако притежават такъв паспорт, който ще се издава на тези, които са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за SARS-Cov-2.

В чл. 3 на Договора за Европейския съюз се казва, че „Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, в което е гарантирано свободното движение на хора ...“. Ограничаването на свободата на придвижване в зависимост от здравословното състояние на хората представлява по същество дерогиране на Договора, но това не е в правомощията нито на Европейската комисия, нито на европейския Парламент, нито на отделните държави. Подобно ограничения може да се въведат, само ако всички държави се съгласят да бъде изменен Договора.

Ограничаването на правото на пътуване за тези, които не са ваксинирани е типична форма на непряка дискриминация – измислят се критерии, които се прилагат с цел създаване на ограничения за определени групи хора, които не отговарят на тези критерии.

Сега има хора, които искат да се ваксинират, но не могат да го направят, защото няма достатъчно ваксини. Тъй като отнемането на правото да пътуваш по същество е санкция, то излиза, че се налага наказание на хората, без те да са извършили каквото и да е нарушение. Хората не са виновни за липсата на ваксини.

Ако се приеме за нормално ограничаването на права, заради здравословното състояние, то логично е такива ограничения да бъдат наложени и за други болести, които са дори по заразни или смъртоносни от Ковид-19, като морбили, детски паралич, туберкулоза, сифилис, СПИН и пр. Докъде ще стигнем, ако поискаме сертификат за ваксиниране/лечение/преболедуване за всяка от тях? Ще ви кажа докъде ще стигнем - право да пътуват да имат само високи, руси, синеоки, с „изряден геном“.

Децата не се ваксинират. Има хора с болести и състояния, за които имат медицински противопоказания за ваксиниране. Те ще пътуват или не? Каква е логиката да можеш да пътуваш без ваксина на 18 година, а да не можеш на 19? Ще отидеш да празнуваш навършване на пълнолетие в чужбина и няма да можеш да се върнеш ли?Зеленият паспорт е знак за граничните власти да не ви пуснат, ако не го притежавате. Той ограничава правото на пътуване до друга държава, но не в рамките на същата. Човек от София не може да отиде до Солун, който е на 300 км, ако не е ваксиниран, но може да отиде до Бургас, който е на 400 км, защото по между им няма граница. Ако приеме, че зеленият паспорт в този случай е защита за хората в Солун, то как в този случай се защитават хората от Бургас? Трябва ли да поставим знак на неваксинираните, така че в Бургас да ги разпознаят и да се пазят от тях? А може ли Зеленият паспорт да стане условие за наемане на работа, за резервация на хотел или друго? Кой ще ни спре да го направим официално или не?

Европейската комисия си постави за цел 70% от населението на Европейския съюз да бъде ваксинирано до края на месец юли тази година. Ако тази цел бъде изпълнена, в края на юли можем да обявим край на пандемията. В същото време Европейската комисия казва, че новите Зелени паспорти могат да бъдат въведени след месец юни. Е тогава какъв е смисъла да се въвеждат, след като пандемията ще е свършила? Има смисъл само, ако тези паспорти останат и след пандемията. Ако това е така, нека имат доблестта да го кажат направо.

Европейската комисия казва, че Зелените паспорти ще отпаднат, когато Световната здравна организация обяви край на извънредната епидемична обстановка. СЗО, обаче не е експертна, а политическа организация. Ръководителите ѝ се назначават по квоти, след явни или тайни договорки между отделните страни членки. Действията ѝ през последната година по повод на коронакризата са меко казано спорни. Как може да поставиш фундаменталните си ценности, развитието на икономиката и туризма на Европейския съюз в зависимост от такава организация, която според американците се доминира от Китай и обслужва неговите интереси?

Европейската комисия трябва да се срамува от това предложение. То може да е направено с добри намерения, но е от тези добри намерения, с които е постлан пътят към ада. Една грешка се поправя с друга. Затварянето на границите би имало смисъл за страна, в която няма Ковид-19. Каква е логиката на затворените граници, при положение, че вирусът се разпространява във всяка от страните?

Вместо да се занимават с измислени въпроси, комисарите да обединят усилия заедно с Правителствата за осигуряването на ваксини за всички. Веднъж осигурили ваксините, могат да отменят всички ограничения. Който иска да се ваксинира, който не иска да си носи риска.

Д-р Стойчо Кацаров


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up