Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Играта на играчките

Само ден след като кметът на София обяви, че от нови мерки няма нужда, нуждата стана остра.
Дори здравният министър заяви от Кърдажали, че системата е спокойна и натиск няма. Каза, и че сме много по-подготвени в това число и Спешна помощ.
Да, но в понеделник, настроенията рязко се смениха.

Директорът на Пирогов сподели, че са на предела на силите си, ситуацията стана спешна и неотложна. И понеже, както добре знаем, непрекъснато следим някакви показатели и взимаме само медицински обосновани решения, а те не се променят от днес за утре, можем да търсим причини за промяна в поведението например в новолунието.
Много по-обяснимо би било, ако мнението на здравните власти се представяше така:
„ През първият ден от новолунието, нещата са спокойни. Спешна помощ е спокойна, системата е спокойна. Показателите не са много спокойни, но ние ме подготвени“
Ден втори – луната навлиза във втора фаза, това се отразява на показателите и на решенията на лъв и скорпион. Близнаците ще пътуват.“
И така докато близнаците пътуваха до Австрия, „отличниците на Европа“ заявиха намерението да затворят София, а после и страната.

За последната година станахме свидетели на такива случки, че всички взехме да приличаме на герои от „Алиса в огледалния свят“ - Всичко се решава на игра на крокет, а и както казва тя:
„Не мога да се върна във вчерашния ден – тогава бях друг човек.”

За година експертно управление на коронакризата у нас, станаха ясни някои неща:

  •  „Следим показателите“ означава, че някой ги изчислява, а друг ги чете. Но в никакъв случай не може да се каже, че са предприети стъпки за промени на тези показатели. Защото и сега и преди една година има изключително неравномерно разпределение на здравния ресурс. За съжаление, Covid не избира пропорционално само области с повече от една болница, а колкото и да увеличаваме леглата, от едно лечебно заведение, две не стават, нито от една от медицинска сестра –три.
  • Показателите не влияят на стратегията, а българската стратегия ( най-добрата в Европа) се изразява в следното:

Първо над главите ни надвисва зловещ Ковид облак и страната се затваря за някакъв период, който след това ще се удължи.
След това настъпва новолунието и ни се съобщава, че обществото е свободно и изключително интелигентно и няма нужда от затваряне.
Няколко седмици по-късно страната се затваря, заедно със свободното общество, защото облакът се е върнал (и луната е в трета фаза) , за определен период от време, който се удължава. Така до следващото новолуние. Следите ли показателите? – реторичен въпрос

 Когато преди две седмици Премиерът отвори заведенията на своя глава, обяви, че по данни на експертите вече около 1млн. българи са се срещали с вируса и това трябваше някак да ни успокои. Въпросът тук е, експертите дали знаят, колко от тях са починали и къде? И какво направиха, следейки тези показатели, това да не се повтори?

 Понеже това е трета вълна и за една година четене на показатели все нещо трябваше да запомним, тук е момента да попитаме – имаме ли доброволци?

А „обезпечената“ спешна помощ на София, защо изнемогва още в началото на това, което предстои?

Всъщност, за една година експертно управление на кризата у нас, научихме, (метафорично) че се намираме на Виенско колело, което никой не управлява. Там просто има едни хора, които четата, как се е завъртяло колелото. Все още сме последни по тестове и първи по смъртност и никой не знае защо. Отличниците на Европа ни осигуриха и още едно последно място – по ваксинация и така ни отнеха единствената възможност да спрем да се въртим.

Това е играта на играчките и бъдещето е ясно. В следващите две седмици „яко ще мрем“, после ще пак ще станем интелигентно и свободно общество. Така до следващото новолуние. Само не бива да за забравяме, че по средата на това завъртане има избори, затова за финал, ето какво каза премиерът преди няколко дни, когато успокои ресторантьорите, че няма да ги затваря:
„нашите политически опоненти нарочно събират хора в заведенията, снимат се, за да излезе, че трябва да ги затворим. Знaeтe в мoмeнтa e cлoжнa oбcтaнoвĸaтa, тpябвa дa cпaзвaмe aбcoлютнo вcичĸи пpoтивoeпидeмични мepĸи, зa дa нямa c ĸaĸвo дa ce зaxвaнaт и дa ce cтигнe oтнoвo дo зaтвapянe. Haмиpaт ce и нeдoбpocъвecтни тъpгoвци, и пpoвoĸaтopи“

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up