Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Намерихме си извинение за провалената ваксинация

Почти три месеца след тържествената обиколка на бус за кренвирши из страната и поставяне на първата доза от първата одобрена ваксина в ЕС – тази на Пфайзер, България е на дъното на класацията по процент ваксинирани население е ЕС.

Справка тук.

Нещата стояха така и преди изненадващото спиране на поставянето на Астра Зенека и вероятно щяха да си останат така и да не беше спряна.
Миналата година по същото време на брифингите на НОЩ се показваше червената карта на Белгия – като удобна за сравнение, и под претекст, че едновременно бяхме открили първите си случаи.
Белгия вече не е удобна за сравнение, за това и не виждаме нейна карта. Всъщност удобни за сравнение в съюза няма и за това се правим, че няма и класация. Истината е, че по брой поставени дози ( в това число и първа и втора) България помахва от последното място, с обхват 4,5% от населението. По отношение на напълно ваксинираните с две дози, можем да се похвалим с малко над 58 хил. човека или 0,8% от населниет0.
В Белгия две дози са получили 3,3% от населението.
Румъния отдавна вече не е държава, с която можем да се сравняваме, но все пак, там в началото на март тържествено беше отбелязано ваксинирането на 1 милион лица. Северната ни съседка е поставила над 2 млн. дози, а напълно ваксинирани са над 680хил. човека или подобно на Белгия, над 3% от населението. Освен това стриктно се придържа към плана да постави 2,4 млн. дози до края на март, като разбира се този план е обезпечен с доставки.


Общото за Румъния и Белгия, е че се поставят много повече иРНК ваксини, за разлика от България, която разчита предимно на аденовирусната на Астра зенека.
Това е въпрос на стратегия, тъй като вторите дози на Пфайзер и Модерна се поставят след 3 седмици, а вторите дози на Астра Зенека след 3 месеца, това позволява на страните много по-бързо да завършат напълно ваксинацията на населението си.
Oсвен това в двете държави се спазва ваксинационния план и се имунизират уязвимите групи, а в Румъния до миналата седмица не се поставяха ваксини на Астра Зенека на хора над 55години.
За 11 милионното си население Белгия е поръчала над 18млн, Ирнк ваксини, от които вече са доставени 1,3 млн. дози или около 9%.

blgiq
Докато България за 7 млн. си население беше поръчала едва 1,5 милиона дози иРНК ваксини, а след това актуализира информацията и обяви, е очакваме близо 5млн.,

ochakvani kolièstwa

Ясно е, че въпреки че забавените доставки са добро оправдание, страната не е поръчала пълната си възможна квота от този вид ваксини, а е заложила предимно на аденовирусните на Астра Зенека и Джонсън и Джонсън. Втората беше одобрена съвсем наскоро с 64% ефективност.
И докато ИАЛ планираше временно да спре ваксинацията, Борисов ги изпревари и не много на място се разпореди, че забранява поставянето на ваксината, докато не дойде „ясна диагноза от ЕК, да или не“. И подчерта, че всички договори са сключени от ЕС и са утвърдени от ЕАЛ, а ние и другите държави членки сме само ползватели.
Видно от текста по-горе, не всички сме еднакво добри ползватели. Някои напредват бързо, други следват маршрута на джипа. И понеже основното ни количество ваксини е на Астра Зенека, спирането на ваксинацията с нея е много удобно решение. Хем мислим, за безопасността на електората, хем си имаме извинение за тромавия процес. И да дойде „диагноза“ от ЕК и да не дойде, провалът на ваксинационния процес си има официално извинение – България е дъното на класацията като ползвател и няма нищо общо с никаква политическа или организационна вина.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up