Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Дали Бойко Борисов не нанесе съкрушителен удар по масовата ваксинация?

На 12 март по разпореждане на Бойко Борисов в България беше спряна употребата на ваксината на Астра Зенека „Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза“. Оказа се, че писменото било дошло още на 10 март.
Във връзка със спирането на ваксините на Астра Зенека в някои Европейски страни, в това число и България, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разпространи официална позиция на Комитетът за безопасност PRAC, който разследва случаите на тромбоемболични събития и други състояния, свързани с кръвни съсиреци, докладвани след ваксинация. Позицията гласи:

Наличната до момента информация показва, че броят на тромбоемболичните събития при ваксинирани хора не е по-голям от този, наблюдаван при общата популация. Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти при тази ваксина. Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато продължава разследването на случаи на тромбоемболични събития. Към 10 март 2021 г. са съобщени 30 случая на тромбоемболични събития сред близо 5 милиона души, ваксинирани с ваксина COVID-19 AstraZeneca в Европейското икономическо пространство.От Световната здравна организация също заявяват, че няма причина за спирането на ваксинацията с дозите на "Астра Зенека". Експертите проучват появилата се информация за образуване на кръвни съсиреци, но за момента не са открили подобен страничен ефект от ваксината.
Европейската комисия заяви, че от Брюксел не са давали насоки за прекратяване на имунизацията с оксфордската ваксина сред страните-членки на ЕС.
"За Комисията е много важно да се следва научния подход, в конкретния случай - становището на Европейската агенция по лекарствата. Тя вече даде мнение по въпроса. Страните-членки обаче са отговорни за собствените си стратегии за ваксините, това е национална компетентност", заяви говорителят на ЕК Стефан де Кирсмеекер.
Здравните власти в Германия и Франция обявиха, че ще продължат имунизационния процес с ваксините на "Астра Зенека".
В официална позиция до медиите Астра Зенека обяви, че няма данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19. Тя се позовава както на анализ на собствената ѝ база данни, така и на още няколко нови институционални научни становища.
Фил Брайън, Ръководител направление „Безопасност на ваксини“ в Британската Регулаторна Агенция за Лекарства и Здравни Продукти (MHPR)  заяви по този повод, че тромбозите могат да възникнат по естествен път. Той допълни, че при повече от 11 млн. дози от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека, приложени в Обединеното кралство, съобщенията за възникнали тромбози до този момент не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път във ваксинирана популация.
Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.
Към тези становища трябва да добавим и позициите на министърът на здравеопазването проф. К. Ангелов и Директорът на Агенцията по лекарствата Б. Кирилов, които часове преди разпореждането на Борисов направиха изявления, че ваксината е напълно безопасна и в България не са регистрирани сериозни усложнения и нежелани реакции.
В крайна сметка, „Писменото от Европейската агенция“, което иска Борисов е налице. То е от 10 и 11 март, но явно той, не го е прочел, а и никой не му е казал, че го има. Самият той нито има право по закон, нито необходимата компетентност да спира и разрешава употребата на лекарства.
В опит да измъкнат премиера от неловката ситуация, здравните власти набързо намериха жена, починала след ваксинация, но по думите на самия здравен министър тя е била с множество тежки хронични заболявания и няма данни за тромбоемболични усложнения или каквато и да е връзка с ваксината.
В крайна сметка процесът на ваксинация в страната на практика е спрян, като се има предвид, че 75% от ваксините, които Правителството е договорило за страната ни са именно на Астра Зенека.
Нарасналия брой случаи през последния месец, въпреки ограничителните мерки, още веднъж показва, че ваксинацията е единственото ефективно средство за борба с епидемията. Разпореждането за спиране на ваксинацията, не само ще забави процеса, но може да откаже много от и без това колебаещите се да се ваксинират хора. Ако това се случи, то ще се окаже, че с необмисленото си разпореждане, Бойко Борисов е нанесъл съкрушителен удар по масовата ваксинация у нас.

Д-р Стойчо Кацаров


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up