Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Бойко Борисов спира имунизациите с „АстраЗенека“

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов.
Вчера след обяд Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза обратното: „Ние получихме дози от „Астра Зенека.

При нас няма информация за нежелани реакции. Честотата за странични реакции при тази партида е по-ниска в сравнение с други. Европейската агенция не препоръчва блокиране. Системата за лекарствената безопасност работи и има възможност за ранно сигнализиране. По отношение на останалите странични реакции водещи остават болка и оток в мястото на приложение, както и гриподобни реакции.“
angelovЗдравният министър също се изказа против спирането на ваксината. Пред БНТ той казва:
През февруари у нас са доставени над 30 000 дози от партидата ваксини на "Астра Зенека", която бе спряна за проверка в Австрия. Почти всички са приложени. Европейската агенция обяви, че няма основание за съмнение в качеството на тази партида и за блокирането ѝ. На 12 февруари у нас наистина са пристигнали дози от блокираната в Австрия партида на "Астра Зенека". Здравният министър обаче успокои, че проблем с качеството на тази партида няма. И у нас е имало смъртен случай след поставена друга ваксина, но няма доказателства за причинно-следствена връзка.Според чл. 272 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, само Изпълнителната агенция по лекарствата може да блокира лекарствени продукти при наличие на документирана информация за: несъответствие с изискванията за качество, ефективност и безопасност; лекарствени продукти, внесени или произведени в нарушение на този закон, както и лекарствени продукти, които се предлагат в опаковки с листовки, които не отговарят на изискванията на този закон;
bogdan kirilovШефът на ИАЛ също вчера обяви, че има решение на европейската агенция по лекарствата (ЕМА):
„Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата вчера извърши задълбочен анализ и изводът е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва държавите да блокират тази партида. Тази партида е доставена до 17 държави, една от тях е България. Ние получихме 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени"
В контекста на казаното по-горе, ИАЛ няма законово основание да блокира доставките на ваксината, а нареждането на Борисов е произвол, който може да има правни последици за страната.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up