Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Парламентът даде възможност на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС

На последното си редовно заседание днес преди да се разпуснат в предизборна ваканция, депутатите гласуваха решение да възложат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

С тази формулировка управляващите промениха искането на БСП кабинетът да преговаря за доставка на руската ваксина "Спутник Ве". Това предизвика размяна на реплики.

Това решение беше взето без гласовете на БСП и ДПС. Управляващите мотивираха това преформулиране на искането на БСП да не е само за ваксината "Спутник" с това да дадат по-широка възможност на правителството да преговаря и за други ваксини извън ЕС, както и да бъде спазено европейското законодателство, което изисква руската ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

От БСП контрираха, че това не е задължително изискване, защото самият здравен комисар е казал, че всяка страна може да вземе национално решение по отношение на ваксините. Дадоха пример с това, че го правят в Унгария, Австрия, Полша, Чехия вече са доставили от руската ваксина. Прехвърчаха обвинения в лобизъм.

От ДПС казаха, че този последен работен парламентарен ден приключва с надцакване.

"Ние внасяме много ясен проект, който задължава Министерския съвет да предприеме ясни преки действия с руската страна за определен вид ваксина. Вие отказвате това нещо и препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия чрез най-висши свои говорители няколко пъти е казала, че държавите могат да поемат тези отговорност, ако го искат", каза Крум Зарков от ПГ на БСП:

"Многократно заявих тук, че ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти, хуманната медицина да мина през нанционална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата. В тази връзка ние предлагаме българското правителство да се ангажира с доставките на повече продукти за ваксинопрофилактика, но тогава когато те са минали задължителните процедури, които Европейската агенция по лекарствата изисква, за да се докаже тяхната безопасност", каза Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Вортекс · преди 7 месеца
  Интересно ми е защо "Парламентът ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС"?
  Някой да е забранявал на правителството това?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Вортекс · преди 7 месеца
  Интересно ми е защо "Парламентът ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС"?
  Някой да е забранявал на правителството това?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up