Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Проф. Ангелов: Влизам в политиката, защото съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси

Влизам в политиката, защото съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси. Това заяви пред btv министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Припомняме, през почивните дни стана ясно, че той ще води листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново за предстоящите парламентарни избори.

„Премиерът ме покани да стана министър, надявам се защото съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси в сферата на здравеопазването“, каза той. Проф. Ангелов посочи, че е разговарял с премиера по този въпрос преди повече от месец, а номинацията му ще е още една възможност да продължи да се среща с хората и да говори за ползата за ваксините.

Здравният министър изтъкна, че във войната с COVID-19 се налага да се бори за всеки един човек и посочи, че няма да жали средства за това. Моята основна цел е да бъда полезен на хората, каза още той, като посочи, че не е важно дали ще бъде харесван или не.

„Това, което мога да дам в областта на здравеопазването, ще ми даде възможност да постигна основната цел на всеки един лекар - да подобря живота и здравето на всеки български гражданин“, коментира той.

Здравният министър акцентира и на постигнатото за овладяване на епидемията, като посочи, че страната ни е била на едно от първите места по заболяваемост и смъртност в ЕС, докато сега сме на 25-то по заболяемост и на едно от средните места по смъртност. „Към края на ноември желаещите да се ваксинират бяха с 12% по-малко от желаещите сега. Това значи, че успяхме да убедим хората да изберат науката пред всичко, което се говори и да пожелаят да се ваксинират“, посочи той.

„Основната ни цел беше да запазим войниците на първа линия, хората, свързани с обществения живот и възрастните и хората с хронични заболявания“, допълни здравният министър на въпрос, свързан с реда на ваксиниране. 30% от ваксинираните или 212 000 поставени дози са на възрастни хора между 64 и 85 години, отчете проф. Ангелов.

Той увери, че вторите дози се пазят за всички ваксинирани. Това не се прави само за продуктите на AstraZeneca, защото се чакат нови дози от тях и периодът за втората доза може да е до десет седмици. Относно проблема с количествата от AstraZeneca здравният министър заяви, че България не е договорен партньор, а договорите са сключени от ЕК и фирмите-производители, които обаче не се спазват. Ситуацията той определи с думите, че някой сменя правилата на мача в хода на играта.

Не спираме да търсим ваксини, допълни още здравният министър във връзка с информацията, че ще търсим ваксини от Франция и Германия. Той посочи, че са водени разговори с участието на различни представители на здравните власти на международно ниво с цел осигуряването на достатъчно количество ваксини у нас. От май до юни правим различни стъпки. Целта ни е ваксините, планирани през третото и четвъртото тримесечие, да ги изтеглим по-рано, разясни той. Според него е възможно до реализираме целта от 70% имунизирани от населението, стига да имаме достатъчно ваксини, с които могат да се правят между 500 000 и 600 000 дози месечно.

Той информира, че вчера в страната ни е получен нова доставка от 21 060 дози от ваксините на Pfizer.

Относно разхлабването на мерките, здравният министър посочи, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултате и коментира, че според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките. По думите му те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги приемат и спазват. „Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, заяви той, като отново заяви, че българският модел може да се използва за пример за овладяване на епидемията.

Здравният министър посочи, че целта е епидемията да се държи на каишка и да се върне спокойствието на хората. Научихме много уроци по време на пандемията, подготвихме се много добре, уверено стъпваме напред и вече знаем как да победим този вирус, обобщи проф. Ангелов.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up