Четвъртък, Февруари 25, 2021
Проф. Ангелов: Ако темпът на ваксинация се запази, бихме могли да постигнем колективен имунитет през лятото

Ако този темп на ваксинация се запази, бихме могли да постигнем колективен имунитет до края на лятото. Това мнение изрази здравният министър проф. Костадин Ангелов, който провери работата на мобилните екипи в с. Малево, Хасковско заедно с премиера Борисов.

 

Той заяви, че е доволен от темповете на ваксинацията.

В София темпото на прилагането на ваксините е много голямо. Цяла вечер сме пренасочвали дози. Логистиката продължава, увери здравният министър.

Той отрече твърденията, че е създаден хаос с процеса на ваксинация. Здравният министър изтъкна, че е създадена организация масовата ваксинация да започне след 3-4 март, но желанието на хората и искането на общопрактикуващите лекари да започнат максимално по-рано, е създало това усещане и допълни, че по-скоро има наплив за ваксинация.

„Докато започне процесът да протича по най-гладкия начин, със сигурност ще има такъв тип логистични затруднения. Но това е живият живот - това се случва навсякъде по света. Опашки има в много развити държави. Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи“, коментира още здравният министър. Да, имаме проблем и той е с доставката на флакони ваксина до всички лични лекари, посочи той, като обясни, че количествата от продукта на AstraZeneka към вчерашна дата са били 55 000 и ако те се разпределят на всички лични лекари, те трябва да получат по един флакон. Здравният министър обаче допълни, че се водят разговори с централата на компанията за по-ранно изтегляне на доставките.

Темпът, с който продължаваме, за мен е удовлетворяващ, каза още той. Винаги може да се направят нещата по-добре, но всички виждате в каква пандемия се намираме - всички я оприличават на война, изтъкна проф. Ангелов.

Здравният министър съобщи, че в МЗ ще бъде определен специален отговорник, който да следи за логистиката по места.

Конкретно за мобилния екип в Малево проф. Ангелов посочи, че здравните власти имат готовност днес да поставят 150 ваксини на желаещите от района. Той изтъкна, че активно продължава работата на мобилните екипи, а интересът към ваксинацията с тяхна помощ, е голям.

Премиерът Борисов отбеляза, че всички ваксини, които се поставят у нас, са с много висока ефективност. „В България се имунизира с най-доброто, което се произвежда в света, а то е договорено от Европейската комисия и контролирано от най-стриктната агенция - Европейската агенция по лекарствата“, категоричен бе той. „Нормалният начин на живот трябва да бъде запазен и ние в момента го правим с всички усилия, денонощно“, категоричен бе Борисов. „Дисциплинираният, мислещият и интелигентният народ заслужава да води нормален живот. Но това трябва пак да бъде с цялото разбиране на хората, че по никакъв начин пандемията не е свършила“, посочи още министър-председателят. Според него у нас управляваме най-успешно пандемията. С либералните мерки и перфектните доктори. Ние се справяме най-добре от всички, изтъкна той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up